Китай и Великобритания инвестират 20 млн. паунда в чисти технологии

Великобритания и Китай подписаха договор за съвметна изследователска работа на стойност над 20 милиона паунда. Проектът е свързан с разработване на нови нисковъглеродни производствени процеси и технологии. Целта му е да подпомогне развитието на нисковъглеродните градове и офшорните възобновяеми източници на енергия.

Съгласно условията на меморандума за разбирателство, подписан в сряда, двете страни ще се ангажират с по 10 млн. паунда през следващите три години. Всяка страна ще бъдат достъпни около 6,6 млн. лири, предаде GreenTech

Сделката бе подписана от Националната природонаучна фондация на Китай (NSFC) и Съвета по изследвания в областта на инженеринга и физическите науки съвет на Великобритания (EPSRC). Договорът последва серия от решения за сътрудничество, насочени към ускоряване на разработването на технологии за възобновяема енергия, улавяне и съхранение на въглерод, ново поколение соларни модули, горивни клетки, интелигентни мрежи, както и електрически превозни средства.

Китай бързо се очертава като един от водещите световни центрове на чистите технологии. Страната отдавна се утвърди като най-големият производител на някои технологии за възобновяема енергия, а наскоро обявиха огромни ангажименти за финансиране с цел борба със замърсяването на въздуха и водата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *