Китай и Индия си стиснаха ръцете за инвестиции от 20 млрд. долара

Премиерът на Индия Нарендра Моди получи обещание от китайския президент Си Дзинпин за инвестиции в размер на 20 млрд. долара.Лидерите се опитват да уравновесят търговските си взаимоотношенияи да разрешат граничния си спор, който водят повече от десетилетия, пише Bloomberg.

Ръководителите на двете най-гъсто населени държави обявиха 5-годишен план, по силата на който Китай може да инвестира 20 млрд. долара, с които да помогне на Индия да намали огромния си търговски дефицит. Освен това Поднебесната империяще изгради индустриални паркове в индийските щати Махаращра и Гуджарат.

Само за един месец – след срещите си с лидерите на Китай и Япония – Моди си осигури финансова подкрепа на обща стойност 50 млрд. долара. Той търси помощ от най-големите азиатски икономики, за да съживи икономиката на своята страна. Същевременно Моди иска да попречи на Китай да установи контрол над спорните земи, намиращи се по протежението на планинската граница.

Индийският премиер призова Си Дзинпин да изяснят и разрешат по-бързо диспута в регионите. Китайският държавен глава отвърна, че пограничните проблеми могат да бъдат разрешени чрез „приятелски консултации“, уверявайки, че няма да повлияят върху общите взаимоотношения.

Между двете страни бяха сключени споразумения за изграждането на жп линии и производство на лекарства и постигнато съгласие за облекчаване на ограниченията за преминаване през граничните пунктове за поклоненията в индуските религиозни обекти.

Индийски и китайски компании подписаха 24 споразумения на обща стойност 3,43 млрд. долара в сектори, измежду които финансов, телекомуникационен, химичен, текстилен, както и сделки, касаещи лизинг на летателни апарати, производство на компоненти за вятърни централи и друго.

Industrial & Commercial Bank of China Ltd. ще предостави финансиране на IndiGo за 2,6 млрд. долара, с които да закупи и да отдава на лизинг повече от 30 самолета Airbus A320. CSR Corp.подписа договор на стойност 300 млн. юана (49 млн. долара) за доставка наавтомобилии поддръжка на линия на метрото в Мумбай.

Китай е най-големият търговски партньор на Индия, като двустранната им търговия надхвърли 68,5 млрд. долара през 2013 г. Огромният търговски дефицит Индия дължи именно на Китай. Миналата година Индия реализира недостиг в размер на 34,4 млрд. долара заради износа на китайски тежкотоварни машини, телекомуникационно оборудване и домакински уреди.

За последните 14 години Китай бе 28-ият най-голям източник на преки чужди инвестиции за Индия, които възлизаха на стойност 411 млн. долара, или 0,18% от общата усма. Япония е четвърта, а САЩ – пети.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *