Китай и Сингапур започват пряка търговия между валутите си

Китай започва да търгува националната си валута пряко срещу сингапурския долар от 28 октомври като част от усилията на държавата да насърчи международното ползване на юана, съобщи китайският национален оператор на валутния пазар, цитиран от WBP Online.

Сингапурският долар ще бъде добавен към платформата на китайската система за валутна търговия (CFETS). Към момента платформата предлага финансови операции между юана и 10 други валути.

„Китай и Сингапур ще положат още взаимни усилия за насърчаването на пряката търговия между двете валути, базирана на пазарните принципи“, обяви Китайската централна банка в пресссъобщение.

Операторът ще фиксира дневен курс между юана и сингапурския долар, базиран на котировките на маркет-мейкърите, като максималното възможно отклонение на курса ще бъде в рамките на 3% и в двете посоки, посочи CFETS в изявление на своя уебсайт.

Ходът е с цел „да се насърчи двустранната търговия между Китай и Сингапур, да се съдейства за употребата на юана и сингапурския долар в трансграничната търговия и за обезпечаването на инвестициите, както и да намали разходите за обменяне на валутите на икономическите субекти“, се казва още в изявлението.

Към момента китайският юан се търгува директно с американския долар, японската йена, австралийския и новозеландския долар, руската рубла и малайзийския рингит. Китай започна пряка търговия между юана и британската лира през юни, а в последствие през септември започна и директен обмен на юана с еврото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *