Китай към САЩ: Не налагайте търговски санкции заради курса на юана

Министърът на икономиката на Китай Чън Демин предупреди САЩ да не налага търговски рестрикции на страната заради фиксирания валутен курс на юана. Той намира обвиненията към Китай за манипулиране на валутата за неоснователни и подкрепи твърдението си с аргумента, че страната най-вероятно ще излезе на търговски дефицит през март.
САЩ и другите големи търговски партньори на Китай все по-настойчиво искат страната да повиши курса на своята валута, който е фиксиран към щатския долар от юли 2008 г. По този начин правителството в Пекин защити износа на местните компании, който е основен двигател на китайската икономика.
Някои законодатели в САЩ обаче са обвинили Китай във валутни манипулации, като тяхното становище е изложено в доклад на Министерството на финансите, който ще излезе през следващия месец. Някои анализатори не изключват възможността в него да се съдържат и търговски санкции за Китай.
На въпроса какво би предприел, ако подобни санкции бъдат наложени, министърът на икономиката на Китай е отговорил, че страната няма да стои безучастно, защото китайската валута в никакъв случай не е подценена.
Според някои бизнес организации китайският юан е подценен с до 40% в момента, като дава на местните износители нечестно ценово предимство и допълнително раздува огромния търговски дефицит на Китай в размер на милиарди долари.
Чън обаче смята, че големият търговски излишък на страната се дължи не на фиксирания валутен курс, а на наложените от САЩ рестрикции за износа на някои американски стоки към Китай, каквито са високо технологичните продукти, които имат приложение не само във военната, но и в цивилната сфера.
Чън предупреди още, че САЩ не бива да политизират въпроса за валутните курсове и да преувеличават размера на търговските дисбаланси между двете страни.
Досега администрацията на американския президент Барак Обама отказва да обвини официално Китай в манипулиране на валутата и залага на преговорите с китайските власти, разчитайки на това да ги убеди, че е в интерес на страната да позволи на валутата си да поскъпне.
Те засега не дават резултат, след като търговският излишък на Китай за първите два месеца на годината се сви с 50% спрямо същия период на миналата година въпреки стабилността на юана.
Китай може да излезе на търговски дефицит през март, след като търсенето на вноски стоки в Китай се увеличи заради бързото възстановяване на икономиката от световната икономическа криза. Вносът на суровини от Австралия, Бразилия и Тайван също нарасна значително заради бума във фабричния сектор.
За първите два месеца на годината търговският излишък на Китай възлезе на общо 21,8 млрд. долара.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *