Китай лудна по българското вино

Износът на български вина към Русия през последната година намалява заради събитията в Украйна. За сметка на това обаче се увеличава експортът на родно вино към Китай. Това съобщи по време на мегафорума за агробизнес, храни, вино и туризъм директорът на Изпълнителната агенция по лозите и виното Красимир Коев. В него участват над 650 фирми от 25 държави, представени в общо 7 международни изложения, които вчера бяха открити в Пловдив от министъра на земеделието Десислава Танева.

По думите на Коев превозвачите заобикалят Украйна през прибалтийските републики, което оскъпява товара. От друга страна, и самите руски търговци ограничават поръчките заради двойното обезценяване на рублата спрямо еврото.

Износът на

вино през

2014 г. е 58

милиона литра

До миналата година основна част – около 45-50%, са отивали към руския пазар, което вече не е така. През 2014 г. имаме над 5 милиона литра вино, изнесени към китайския пазар. Имаме над 1 милион литра изнесени към САЩ, обясни Коев.

Тенденцията за лошото българско вино изчезна в последните 4-5 години, категоричен е той. Във Франция, Германия и Великобритания вече не се говори за некачествено или фалшиво българско вино. Макар и с малки стъпки си възвръщаме позициите отпреди десетилетия, каза Коев. Според него страни като Аржентина, Чили, Нова Зеландия, Австралия и Южна Африка, а и Испания и Италия предлагат наливно вино по 30 евроцента за литър. В същото време бутилка с

българско вино

в чужбина

струва от

0,50 до 1,20 евро

„Не продаваме на ниски цени. Това са цени за големите пазари – Германия, Русия, Великобритания, на които италианци и испанци продават своите бутилки на цени от около 0,50-0,60 евро”, обясни шефът на винаро-лозарската камара.

Очаква се всичките 7 изложения – „Агра”, „БиоАгра”, „Винария”, „Фудтех”, „Хорека Пловдив”, „Апи България” и „Вкусовете на Италия” да бъдат посетени от около 50 000 души. Тук е всичко – от нивата до трапезата”, каза председателят на Съвета на директорите на Международния панаир Соколов. Той допълни, че се очаква мегафорумът да стане българският вариант на Зелената седмица в Берлин.

С повече от 10 иновации по време на „Агра” се представя Селскостопанска академия.

„Градът на виното предлага гурме зони и зони за дегустация, отдих, за покупка на продуктите на изложителите. Има и специално подредена площ за майсторски класове и семинари”, каза председателят на УС на винаро-лозарската камара Радослав Радев. В рамките на “Винария” камарата провежда и Международния конкурс за вина, ракии, винено бренди и спиртни напитки. Тази година в него участват 50 изби, 20 от които чуждестранни. Най-добрите напитки бяха отличени с наградите „Златен ритон”, които бяха раздадени вчера вечерта.

С обновен формат стартира и второто издание на международното пчеларско изложение “Апи България 2015”. Водеща тема на изложбата е биологичното пчеларство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *