Китай наказва 197 души за борсови слухове

Акциите в Китай днес рязко поевтиняха след значителните печалби в края на миналата седмица.
Междувременно правителството наложи строги мерки за ограничаване на „неверни слухове“ във връзка с борсовия срив, предаде БТА.

Водещият композитен индекс на Шанхайската фондова борсасе понижи с 0,82 на сто в края на днешната сесия, след като по-рано през деня потъна с над 3 процента.

В последно време индексът загуби всичките си печалби, натрупани през 2015 година, което предизвикапаническо разпродаване на акцииот инвеститорите по света. Композитният индекс на по-малката борса в Шънчжън спадна с 2,32 на сто при закриването, а и индексът ChiNext, който проследява технологични и други компании с растеж, се срина с 4,09 процента.

Китайските власти наказаха общо 197 души за разпространение на „слухове“ в интернет, свързани с пазарния срив напоследък, както и с фаталните експлозии в химически склад, съобщиха днес държавни медии. Притежателите на съответните акаунти в мрежата са наказани за публикуване на съобщения от рода на „мъж се самоуби в Пекин заради борсовия спад“, се посочва в неделно изявление на министерството на обществената сигурност.

Финансовият репортер Ван Сяолу, осем брокери от Си Ай Ти Ай Си секюритис (CITIC Sevcurities) и официални представители на борсите са сред арестуваните за разпространение на слухове, според информация на агенция Синхуа.

Междувремнно петролът също поевтиня на азиатските борси

Американският лек суров петрол с доставка през октомври загуби 58 цента до 44,64 долара за барел в азиатската електронна сесия на Нюйоркската търговска борса.

Лондонският сорт Брент от Северно море,чиито котировки са референтни за европейския пазар, отстъпи със 72 цента до 49,33 долара за барел.

През търговските сесии в края на миналата седмица цените на черното злато се повишиха значително.

Според експерти растежът се дължеше с по-доброто настроение на пазарите и благоприятните данни за икономиката на САЩ.Новият спад се обяснява със стремежа на инвеститорите да осребрят печалбите си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *