Китай наложи забрана за използване на основни хранителни суровини за биогорива

Китайските регулаторни органи възложиха забрана за използването на основни зърнени култури за производството на биогорива като заместители на традиционните такива.

Причината за подобно решение се обяснява с изключителната важност на зърнените храни за изхранването на китайското население.

Силното повишение на търсенето на биогорива се очаква да доведе до значително повишение на цените на компонентите, от които то се произвежда.

Цената на пшеницата се е повишила с близо 30% за последните девет месеца, въпреки добрите реколти в страната.

Анализатори коментират, че подобно решение ще доведе до засилване на опитите за разработване на горива от вторични нехранителни източници.

Силното търсене на биогорива в световен мащаб се очаква да продължи да поддържа цените на зърнените култури на относително високи нива през тази и следващата година.

САЩ е най-големият световен производител и потребител на пшеница в света.

По данни на земеделското министерство в най-голямата световна икономика 86 млн. тона пшеница ще бъдат използвани за производство на етанолови горива за периода 2007-2008 година.

Така се очаква количеството на използваната за производство на горива пшеница да превиши това на изнасяното от страната.

Нарастването на потреблението на зърнени храни за производството на биогорива е сред основните причини за повишението в цената на тези храни на международните стокови пазари.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *