Китай наля $67 млрд. за изкупуване на дългове

Народната банка на Китай днес вля във финансовата система на страната общо 440 милиарда юана (67,1 милиарда долара) с помощта на операция по обратно репо. Това е операция по изкупуване на ценни книжа със задължението за обратна продажба по фиксирана цена.

Операцията е най-голямата по обем еднодневна операция на китайския регулатор от февруари 2013 година, съобщи ТАСС, цитирана от БТА.

В съобщение на централната банка се посочва, че институцията е извършила операция със срок 28 дни и доходност 2,6 процента за 360 милиарда юана (54,9 милиарда долара) и срок 7 дни с доходност 2,25 процента за 80 милиарда юана (12,2 милиарда долара).

Миналата седмица китайската централна банка най-напред инжектира около 360 милиарда юана (954,7 милиарда долара) чрез обратно репо и краткосрочни инструменти за регулиране на ликвидността, след което наля още 400 милиарда юана (60,8 милиарда долара).

Банката обяснява действията си с необходимостта да насити икономиката с ликвидност в очакване на празничната седмица след китайската Нова година, която настъпва на 8 февруари.

Междувременно Шанхайската фондова борса закри днешната търговия със спад от над 6 на сто в края на сесията под натиска на масови разпродажби в атмосфера на всеобща паника, а новите финансови инжекции на централната банка на Китай не успяха да успокоят огромните безпокойства за световната икономика, предаде Франс прес.

В края на сесията смесеният шанхайски индекс потъна с 6,42 на сто до 2749,79 пункта – доста под символичния праг от 3000 пункта, отбелязва ДПА.

Фондовата борса в Шънчжън – втората по големина в континентален Китай, отчете срив от 7,3 на сто. Централната банка на Китай вля в националната финансова система най-големия обем ликвидности от 2013 година – 67,1 милиарда долара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *