Китай планира собствена цифрова валута

Тя ще бъде гарантирана от държавата, за разлика от свободните криптовалути като биткойн

Китай крои планове за създаване на собствена цифрова валута, гарантирана от правителството, за разлика от свободните криптовалути, които не се привързани към реални ценности, стана ясно от изявление на висш представител на държавата на събитие на Международния съюз по телекомуникации.

По думите на Яо Цян, директор на Института за изследвания на цифровите валути към Народната банка на Китай, наличието на подкрепяна от държавата цифрова валута ще стабилизира националните валути и ще заздрави финансовото положение на страната. Цян уточнява, че това е негово лично мнение, но предвид поста, който заема, думите му разкриват намеренията на китайското правителство за бъдещето на криптовалутите, отбелязва CoinDesk.

Предимство на националната цифрова валута пред свободните криптовалути е в това, че правителството носи отговорност за нея, което поражда доверие у гражданите, подчертава Цян. Той говори също така за алтернативни подходи при отчитане на транзакциите с цифрова валута, различни от блокчейн технологията и разпределените регистри.

Оценявайки коцепцията за хибридна цифрова валута RSCoin на Банката на Англия, която съчетава в себе си елементи на разпределен и централизиран контрол, Яо Цян коментира, че националната цифрова валута не трябва да бъде ограничена до идеологията на блокчейн.

Ценността на криптовалутите от рода на биткойн идва на първо място от пазарните спекулации, смята още Цян. По неговите думи, би било катастрофа признаването на биткойн за реална валута. Но именно липсата на привързаност към реални ценности гарантира, че биткойн никога няма да стане реална валута, убеден е високопоставеният китайски чиновник.

Нещо повече, той смята, че използването на свободни криптовалути затормозява развитието на икономиката. Така например, максималният брой биткойни, които могат да бъдат добити, възлиза на 21 млн. монети. Освен това на всеки четири години броят на новите монети намалява двойно, информира technews.bg.

Показателно за плановете на Китай в сферата на новите валути е самото създаване на Института по изследвания на цифровите валути към Народната банка през юни тази година, оглавяван от Яо Цин. По-рано той беше технологичен директор на банката.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *