Китай победи САЩ в играта за азиатските пазари

Срещата на върха на лидерите от Азиатско-Тихоокеанския регион одобри предложение за създаване на широка зона за свободна търговия, съобщи домакинът на събитието, китайският президент Си Цзинпин. Така Китай отправи сериозно предизвикателство към ролята на САЩ като глобална политическа и икономическа сила.

От Вашингтон твърдо настояваха за сключването на търговски пакт, под названието Транс-Тихоокеанско партньорство. Това споразумение между 11 страни начело със САЩ, но без Китай, трябва да стартира дългоочакваното „обвързване с Азия“ и е битка, която трябва да бъде спечелена, по думите на американския държавен секретар Джон Кери.

Съответно Вашингтон категорично се противопоставя на позицията на Пекин, който залага на създаване на Зона за свободна търговия в Азиатско-Тихоокеанския регион, включваща Китай.

Днес Си определено надделя над американския си колега Барак Обама и лидерите на страните от организацията за Азиатско-Тихоокеанското икономическо сътрудничество, одобриха пътна карта за китайското предложение.

Си нарече това „историческа“ стъпка, отразяваща „доверието и ангажимента на страните членки на АТИС да стимулират интеграцията на регионалната икономика“. Пекин се стремеше да демонстрира бързо нарастващото си икономическо и дипломатическо влияние на срещата на върха и успя.

Изненадващо Япония застана на страната на Китай и Русия и се противопостави на предлагания от САЩ формат на търговско споразумение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *