Китай потвърди интерес да строи тунела под Шипка и АМ Черно море

~Радващ е заявеният интерес от страна на китайски компании да стъпят на българския пазар. Това каза вицепремиерът по икономическо развитие Даниела Бобева при срещата си с президента на китайската The Export Import Bank of China Ли Руогу, пише BGNES.

Бобева съобщи на госта, че в България вече успешно се развиват българо-китайски смесени предприятия, а много български производители проявяват интерес към износ на продукцията си на китайски пазар, съобщиха от правителствената информационна служба.

Ли Руогу изрази задоволството, че България е сред първите държави, признали Република Китай. В дух на прагматизъм той представи възможностите за коопериране в сферата на икономиката. Той припомни, че по инициативата на Китай за Централна и Източна Европа е отпусната кредитна линия в размер на 10 млрд. долара, насочени към засилване на сътрудничеството със страните от Централна и Източна Европа и подобряване на инфраструктурата в тези държави. Освен това вече започна операции CEE Cooperation and Investment Fund, който разполага с 500 млн. долара за инвестиции в различни проекти за производство и търговия.

Руогу потвърди изразения интерес на китайски компании да участват в строителството на тунела под връх Шипка и в изграждането на автомагистрала „Черно море“. Бобева информира гостите за хода на процеса по реализацията на тези проекти като подчерта, че за целта ще се обявят международни търгове и ще се търсят стратегически инвеститори на конкурентен принцип. Руогу подчерта, че за финансирането на подобни проекти обикновено се изискват държавни гаранции, но спрямо България ще се прояви гъвкавост в това отношение.

От китайска страна бе изразена воля за участие в проекти в областта на енергетиката, строителството на ядрени, хидро- и топло-централи както и в изграждане на мостове и други транспортно-технически съоръжения на територията на България и на съседните й страни. Китайската държавна строителна и инженерингова компания съвместно с китайски авиокомпании проявяват интерес към изграждане и опериране на летища у нас, стана ясно на срещата.

Даниела Бобева представи Българската банка за развитие като българския партньор на The Export Import Bank of China във финансирането на експорта и малките и средните предприятия у нас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *