Китай предлага свободен интернет, но с ясни правила за всички

Китай предлага интернет да продължи да бъде отворен и свободен, но същевременно да се въведат ясни правила за всички. Представители на китайското правителство представиха своята концепция за бъдещето на глобалната мрежа по време на първата Световна интернет конференция, която се преовежда в страната, съобщава агенция Reuters.

Лу Вей, който директор на китайската Администрация на киберпространството даде за пример град. В него жителите спазват определени правила и закони и всичко е наред. „Киберпространството също трябва да е свободно и отворено, с правила, които да се следват и закони, които да се спазват“, коментира Вей,

Въпреки това протичането на конференцията показва малко по-различните разбирания за свобода, посочва Reuters. Журналистите, които отразяват събитието, не са имали право да задават директни въпроси на участниците в различните панели. Дори в програмата на събитието е имало молба да не се задават въпроси по време на дискусиите, за да не се получават разсейвания. Вместо това репортери на държавните медии са записали как задават въпроси в празна зала, като след това те се добавят в телевизионния репортаж сякаш е воден диалог с участниците, твърди агенцията.

Всеки детайл от събитието е бил с цел да изпрати послание към международната общоност. „Китай е решил на най-високо ниво, че иска да бъде част от глобалния интернет. Китай казва на света, че повече няма да седи отстрани и да гледа как интернет се управлява“, коментира Фади Чехаде, президент и изпълнителен директор на ICANN, организацията, която управлява структурата на интернет и домейните.

„Китай иска да участва в управлението на интернет и в известна степен да предложи своя модел за регулация, включително контрол и цензура“, коментира Фу Кинг-Ва, от центъра по журналистика и медийни изследвания към Университета на Хонконг.

Специалистът дава за пример, че дори по време на конференцията, т.нар. „Велик Firewall“ е цензурирал в китайските социални мрежи всички публикации за събитието. Освен това са били арестувани студенти, които са протестирали в града с искания да им бъде даден достъп до Facebook.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *