Китай продължава жадно да поглъща американски облигации

Въпреки критиките си към щатския долар, Китай продължава жадно да поглъща американски правителствени облигации. Това всъщност правят и други чуждестранни за САЩ инвеститори, които очакват ниска инфлация дори при спад в курса на американския долар.
От началото на годината чуждестранните инвеститори са погълнали 43,1 на сто от емитираните от САЩ държавни облигации на стойност 1,41 трлн. долара. За сравнение, през миналата година чужденците изгупиха 27,1 на сто от емисиите, които бяха в размер на 527 млрд. долара.
За момента 15-процентовото отстъпление на доларовия индекс спрямо върха от 4 март не се отразява негативно на аукционите, които се организират от финансовото министерство на САЩ, предава Bloomberg. Това показва, че фонд-мениджърите са сигурни в стабилността на долара, тъй като инфлационните очаквания остават доста ниски въпреки голямото парично предлагане.
От началото на годината позицията на Китай в американски правителствени облигации е нараснала с 10 на сто и вече надхвърля 800 млрд. долара. Само през юли пък страната е извършила покупки на стойност 24,1 млрд. долара.
Това показва, че въпреки критиките към американския долар, Пекин все още не може да намери начин да диверсифицира по-осезаемо портфейла на валутните си резерви.
Тази седмица се очаква САЩ да пласират държавни облигации за още 112 млрд. долара. Миналата седмица пък облигациите постигнаха ръст в цената си, което сеи доходността по 10-годишните ДЦК до 3,45%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *