Китай пусна първия електрически товарен кораб

Първият изцяло електрически товарен кораб в света вече се ползва активно от Китай. Плавателният съд е пуснат на вода при град Гуанджоу миналия месец и се движи във вътрешността на Перлената река.

Изграден от корабостроителницата Guangzhou Shipyard International Company Ltd., корабът може да пътува 80 километра, след като бъде зареден за два часа, съобщи GreenTech.bg. Два часа отнема разтоварването на товара на кораба, докато е на док.

Електрическият товарен кораб е дълъг 70,5 метра, има капацитет на акумулаторите 2400 кВтч и се движи със скорост 12,8 километра в час.

„Тъй като корабът е изцяло електрифициран, той не създава опасност за околната среда. Технологията вероятно скоро ще бъде използвана в пътнически кораби”, казва Хуан Джиалин, генерален мениджър на Hangzhou Modern Ship Design & Research Co – компанията, проектирала кораба, информира technews.bg.

И макар че този кораб е поредният знак за промените, които настъпват в отношенията на хората с изкопаемите горива, товарът му показва, че все още сме далеч от пълната промяна: по ирония на съдбата, първият изцяло електрически товарен кораб в света в момента се използва за превозване на… въглища.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *