Китай строи най-голямата си соларна централа

Върху площ от 2550 хектара сред пустинята Гоби Китай започна изграждането на най-голямата слънчева електроцентрала в страната, информира GreenTech.bg.

Съоръжението ще има обща мощност от 200 мегавата и ще бъде в състояние да осигурява електричество за 1 милион домакинства, според Qinghai Solar-Thermal Power Group.

„Нейният капацитет за съхранение на топлина е 15 часа, като по този начин електроцентралата ще може да гарантира стабилно, непрекъснато производство на енергия,“ съобщи Синхуа, цитирайки председателя на борда на директорите ВуВу Лонги.

След започване на работа соларната електроцентрала ще намали употребата на въглища с 4,26 милиона тона всяка година. Това ще доведе до намаляване на емисиите на въглероден диоксид и серен диоксид съответно с с 896 000 тона и с 8 080 тона.

Соларната кула на системата ще има по-висока ефективност и по-добро съхранение на енергията от най-често използваните системи, казват от фирмата. Освен това тази електроцентрала ще бъде първата от такъв мащаб слънчева електроцентрала в Китай.

Към 2014 г. соларният капацитет в Китай беше 28 гигавата. Страната има амбицията да увеличи мощностите до 100 гигавата до 2020 година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *