Китай с ръст от 8.5% през първото тримесечие по предварителни данни

Ръстът на китайската икономика през първото тримесечие се е забавил до 8.5% и се очаква да продължи да се забавя до 7.5% до края на годината, сочат изнесени днес прогнози.

Забавянето е резултат на предприетите от правителството мерки по ограничаване на кредитите и инвестициите в някои “нагорещени” индустриални сектори.

За сравнение през изминалата 2005 година ръстът на икономиката на страната възлезе на 9.9% на годишна база благодарение на засиления износ и големия ръст на инвестициите.

През първото тримесечие на годината дългосрочните инвестиции, които заедно с износа стоят в основата на ръста, са се повишили с 26.4%, колкото е било увеличението им и през същото тримесечие на изминалата година.

Официално обявените цели на правителството са за по-нататъшно забавяне на ръста на инвестициите до 18% за цялата 2006 година, като се очакват още рестриктивни мерки в това отношение.

Анализаторите обаче са песимистично настроени относно постигането на тези цели и ги определят като твърде занижени.

Азиатската банка за развитие съобщи по-рано през месеца, че очаква ръстът на БВП на китайската икономика да достигне 9.5% през тази година спрямо 9.9% за 2005 г.

Световната банка също прогнозира ръст от над 9%, което е значително над прогнозите на правителството за ръст на икономиката на страната.

Предвижданата инфлация в Китай е в рамките на 2-3 процента през следващите две години.

Правителството на Китай обяви плановете си да намали контрола върху валутната си политика, свързан с ограниченията за граждани и фирми да притежават чуждестранна валута.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *