Китай ще инвестира в развитието на зелена икономика у нас

Бизнесмени от Китай са заявили желание да инвестират в развитието на зелена икономика в Северозападна България. Планира се да бъде изграден завод за соларни елементи в тази част на страната. Това стана ясно от среща на областния управител на Монтана Николай Пенчев с представители на Обединената Китайско-българската камара Цън Цон и Васил Гелев. Вече са начертани параметрите на сътрудничеството и подкрепени от Регионалния съвет за развитие.

От китайската страна са заявили интерес за построяването на завод за соларни елементи в Северозападна България.

Планира се изграждане на търговски и логистични центрове за китайски стоки в Монтана и Лом. За целта ще бъдат предоставени близо 2 000 дка площи.

Тъй като винопроизводството е силно развит отрасъл в Монтана, Георги Дамяново и Станево, се обмислят идеи за в бъдеще. Бизнесмен от село Смоляновци предложи сътрудничество в областта на металообработването и построяването на сглобяеми къщи.

Инвестициите на предприемачи от Китай ще бъдат благоприятствани от реализацията на няколко инфраструктурни мегапроекта, изтъкна още областният управител. Това са коридор 4 пътя Видин – София , пътя Пирот – Монтана, тунел под Петрохан и редица европроекти в сферата на земеделието и туризма.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *