Китай ще инвестира 105 млрд. паунда във Великобритания до 2025 г.

Китай ще инвестира 105 млрд. паунда във Великобритания до 2025 г., като енергетиката, имотите и транспортът са най-големите реципиенти, сочат резултатите от ново проучване, цитирани от FT.

Втората най-голяма икономика в света вече е вложила 11,7 млрд. паунда на Острова от 2005 до 2013 г. Това включва и дела от 10% в Thames Water – най-голямото ВиК дружество в страната, които се държат от държавния инвестиционен фонд China Investment Corporation.

Очаква се рязък ръст на китайските инвестиции към Великобритания заради засиленото търсене на „убежище“ за китайския капитал, посочва се в доклад на Центъра за икономически и бизнес проучвания и юридическата кантора Pinsent Masons. Ричард Лоди, партньор в кантората, определя засилването на китайските инвестиции като основен източник на промяна за британската икономика.

Според експертите Великобритания ще е третата най-привлекателна за китайските инвеститори дестинация след САЩ и Япония.

През първата половина на тази година е отчетен рязък ръст на инвестициите от Китай към Острова. Общо 2 млрд. паунда са инвестирани в британска инфраструктура, включително в имоти.

Въпреки опитите на британските власти да насърчат китайските инвестиции в нова инфраструктура обаче, повечето от новите инвестиции досега са в имоти или активи, които носят „безопасна“ възвръщаемост.

Едно от препятствията е недостигът на проекти, тъй като британското правителство замрази или оряза финансирането за инфраструктура заради кризата.

Същевременно Китай се конкурира с други инвестиционни фондове от Канада, Азия и Близкия Изток, които също са избрали Великобритания за водеща инвестиционна дестинация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *