Китай ще позволи на частния сектор да влага повече в държавни компании

Китай ще отвори държавните си компании за по-големи инвестиции от частните, съобщават държавните медии в Поднебесната империя, предаде БГНЕС.

Частни партньори ще получат право да притежават между 10 и 15% от дяловете в държавни компании. Ако това се случи, частните фирми или инвеститори ще получат по-голямо право на глас при вземането на решения, съобщава Китайската комисия за наблюдение на активите и администрацията.

Агенцията наблюдава големите държавни компании, които взети заедно притежават трилиони долари, а много от тях са монополисти в ключови сектори като търговията на дребно и енергетиката. Промяната е различна от съществуващите в момента частични отклонения в държавните компании – например четири големи китайски държавни банки присъстват на пазарите в Хонконг и на други места по света, както и отдели на петролните гиганти Sinopec, CNOOC и CNPC, редица филиали на конгломерата „Чайна Рисърсис“, телекомите „Чайна Мобайл“ и „Чайна Уником“ и редица други компании.

Но партньорствата са редки – например сделка от 2003 г., чрез която частният промишлен конгломерат Fosun Group получи 49% от собствеността в съвместно дружество с държавната China National Medicine Corp.

Съобщението за отварянето на държавните компании в Китай беше направено в третия ден от четиридневния Трети пленум, на който лидерите на управляващата Китайска комунистическа партия се очаква да очертаят подробен 10-годишен план за развитие на втората по големина икономика в света.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *