Китай, Япония и Южна Корея подписват договор за свободна търговия

Но-късно днес се очаква да бъде подписан и съпътстващ договор за инвестиции, който бе окончателно одобрен през март след 13 кръга преговори, започнали през 2007 г., уточнява Франс прес, цитирана от БТА.
Китайският премиер Вън Цзябао бе домакин на днешната среща с премиера на Япония Йошихико Нода и президента на Южна Корея И Мюн-бак.
В интервю за „Уолстрийт джърнъл“ Нода заяви, че японско-китайско-корейското споразумение за свободна търговия е „изключително важно“ за Япония.
През 2010 г. икономиките на Китай, Япония и Южна Корея са формирали 19,6 на сто от световната икономика и 18,5 процента от световния износ, сочи огласено в края на миналата година съвместно изследване на трите правителства. „Като реакция на бавното икономическо възстановяване и засилващия се търговски протекционизъм в целия сват много държави търсят пътища към регионална интеграция, за да разширят пазарния си дял и да повишат своята конкурентоспособност“, заяви Вън Цзябао пред журналисти след срещата с Йошихико Нода и И Мюн-бак.
„Североизточна Азия е най-бързо развиващият се икономически район в света“, подчерта китайският премиер. „Подписването на договор за свободна търговия ще освободи икономическия потенциал на нашия регион и ще се превърне в мощен стимул за икономическата интеграция в Азия“.
През 2010 г. икономиките на Китай, Япония и Южна Корея са формирали 19,6 на сто от световната икономика и 18,5 процента от световния износ, сочи огласено в края на миналата година съвместно изследване на трите правителства. Едновременно с това Китай е най-големият търговски партньор на Япония и Южна Корея. Подписването на договор за свободна търговия с тези две страни ще позволи на Китай да увеличи брутния си вътрешен продукт с близо 2,9 на сто. За Япония ефектът ще бъде еквивалентен на 0,5 на сто увеличение на БВП, а за Южна Корея – на увеличение от 3,1 на сто на БВП.
„Китай просто е един огромен пазар“, изтъква Нода в интервюто си за „Уол стрийт джърнъл“. Според огласените на срещата данни, равнището на инвестициите и на търговията между трите страни все още е „много по-ниско в сравнение с Европейския съюз и страните, подписали Северноамериканското споразумение за свободна търговия – САЩ, Мексико и Канада. Трите страни обаче следват понякога противоречива външна политика, посочва Ройтерс.
На срещата в Пекин китайският премиер бе подложен на силен натиск да Китай да упражни влиянието си върху Северна Корея и да принуди режима в Пхенян да тръгне по пътя на компромисите и сътрудничеството и да се откаже от ядрената и ракетната си програма, предизвикали сериозно напрежение в района.
Трите страни „са на единно мнение, че са против намеренията на Пхенян да извърши трети ядрен опит“, предаде АФП, като се позова на изявление на южнокорейския президент И Мюн-бак. Той добавил, че трите страни ще координират действията си, за да предотвратят бъдещи провокации от страна на Пхенян.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *