Кленовият лист изпрати чехи и мексиканци отново в консулствата си

Канадското правителство възстанови входните визи за граждани на Чехия и Мексико заради вълната от заявления за убежище, подадени от чехи и мексиканци.

Визовият режим влиза в сила веднага.

От 16 юлигражданите на Чехия и Мексико ще трябва да се обръщат за визи към канадските консулски служби във Виена или Мексико, а не както досега да правят това в самата Канада.

„Много често хора, които наистина се нуждаят от защитата на Канада, трябва да чакат търпеливо месеци, дори години, преди да бъде разгледано искането им за убежище. Това е напълно неприемливо“, заяви канадският
министърът на гражданството и имиграцията Джейсън Кени.

След като през октомври 2007 г. бе отменен визовият режим за гражданите на Чехия, бяха подадени около 3000 заявки за убежище от чехи.

При посещение в Прага в началото на май канадският премиер Стивън Харпър изрази безпокойство от вълната заявления за убежище и спомена възможността да бъде върнат визовият режим, ако нещата не се променят.

Канадски и чешки медии съобщават, че огромното мнозинство от тези заявления са от цигани, бягащи от надигащия се екстремизъм в бившите комунистически страни, където антиромските прояви на неонацисти зачестиха през последните месеци.

В Канада статут на бежанци получават хора, напуснали страните си поради расови, религиозни, политически или етнически преследвания.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *