Клиничните пътеки отпадат, болниците минават на бюджетно финансиране през 2012 г.

Според него тези бюджети ще се определят на исторически принцип, като се вземат за база изразходваните през 2010 пари от дадена болница.
Пред журналисти в Сандански министърът обясни, че през следващата година няма да могат да се въведат диагностично-свързаните групи и заради това той я определи като преходна. Освен това стана ясно, че частните здравни фондове ще могат да се конкурират с НЗОК и с публичните средства, едва когато здравната вноска се повиши на 12 процента.
През 2012 години клиничните пътеки ще отпаднат като метод за заплащане, а ще съществуват само като алгоритъм за лечение. Болниците ще получават фиксирани бюджети и сами ще определят как да ги изразходват. В няколко университетски болници ще бъде въведена пилотно системата на диагностично-свързаните групи, за да се види къде са й грешките, обясни здравният министър д-р Стефан Константинов.
Не стана ясно коя година системата на диагностично-свързаните групи ще бъде въведена като метод за заплащане на лечение за всички болници.
По думите на министър Константинов заради несправедливата система на клиничните пътеки „майсторството да лъжеш е стигнало своите горни граници в лечебните заведения“. Той заяви, че не обещава идеите му да се реализират, защото самият той не знаел докога ще бъде министър.
Д-р Константинов се обяви и за това Националната здравна карта да определи кои болници да работят с публични средства. Според него това ще е труден процес, защото в държава като България лобизмът и корупционните практики могат да надделеят.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *