Клъстери за дуално обучение ще готвят кадри за индустрията

Страната ни трябва да възстанови системата на професионалните училища, смятат авторите и предлагат създадаването на нови професионални училища към индустриалните зони и клъстери. В тези училища може да бъдат предлагани и програми „втори шанс” – допълнителни възможности за ограмотяване и придобиване на професионална квалификация от лица, напуснали училища.

Тъй като българските фирми, които могат да си позволят да отделят средства за организиране на обучение на кадри са малко, проблемът може да се реши от клъстерите. Например, като влязат в контакт с професионалните гимназии и висшите учебни заведения, които готвят кадри в същата сфера на дейности. Друга възможност е, клъстерът да се създаде специално за дуално обучение, на база центрове за професионално образование, професионални гимназии и ВУЗ-ове.

Необходима еНационална програма за развитие на дуалната система на професионално обучение,смятат авторите на „Бяла книга за нова високотехнологична индустриализация 2015-2025 г.“. Затова те предлагат с помощта на държавата да се създадат клъстери, фокусирани около техническите колежи в шест от градовете на страната – София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново и Видин. В състава на клъстера да влизат висши учебни заведения, водещи фирми, професионални гимназии, учебни центрове. На база съществуващата материална база и специалисти при тях, с промяна на закона за образованието, да се води дуално образование като се използва опита на държави като Австрия и Германия.

Професионалното образование трябва да е в посока приоритетните отрасли на новата високотехнологична индустриализация:био- и екотехнологии за хранително-вкусовата, парфюмерийната и фармацевтичната промишленост;информационни и комуникационни технологии – софтуер за интернет и мобилни приложения;уелнес, СПА и балнео-туристически продукти.

Може да се препоръча и създаването на организация за въвеждането на „защитени професии”, които не са престижни за младите хора, но са нужни за бизнеса – заварчици, шлосери, строители на релсови пътища и съоръжения, маркшайдери, монтьори на подемно–транспортна пътностроителна техника, оператори на металорежещи машини, асансьорни техници и др. Необходимо е да се обяви държавна поръчка за ученици и студенти от приоритетните отрасли с осигуряване на стипендии, да се създадефонд за дуално обучение в учебните заведения и създадените технопаркове и технозони, както и фонд за развитие на дистанционното обучение.

Липсата на квалифицирана работна ръка може да се окаже сериозна пречка за процеса на реиндустриализация. Все повече процеси в индустрията се базират на професионално знание. Конкурентоспособността зависи във все по-голяма степен от професионалните качества на заетите, се посочва в „Бяла книга за нова високотехнологична индустриализация 2015-2025“, чиито автори са водещи икономисти, финансисти, инженери, учени и експерти от България и чужбина. Инициативата за отпечатването на книгата е на Гражданско сдружение за нова високотехнологична индустриализация на България, а издател е „Атлас Финанс“ АД. Целта на книгата е да формира политики по нова индустриализация на страната ни в периода до 2025 г. Електронен вариант може да бъде изтеглен от сайтовете: www.financebg.com,www.atlasfinance.bg.

„Бяла книга за нова високотехнологична индустриализация 2015-2025“ излезе от печат под общата редакция на д-р ик. Петър Нейчев, dr. rer. soc. oec. Тоде Тодев и проф. д-р ик. Асен Конарев, а авторите са: проф. д-р Ангел Гроздин, проф. д-р ик. Асен Конарев, доц. д-р Анастасия Шопова, ст.н.с. Владимир Рибаров, маг. юр. Венелин Йорданов, ст.н.с. д-р Георги Лафчиев, ик. Гинка Милушева-Калайджиева, маг. юр. Димитър Гишин, маг. Иван Божурин, д-р инж. Иван Нейчев, инж. Иван Петров, маг. Маргарита Лозанова, проф. д-р Начко Радев, инж. Нина Бояджиева, маг. Огнян Дечев, д-р ик. Петър Нейчев, инж. Петър Стайков, ик. Петя Иларионова, маг. Райна Бонева, инж. Стефан Гълъбов, dr. rer. soc. oec. Тоде Тодев, маг. ик. Тихомир Тодоров, инж. Христо Христов и инж. Чавдар Младенов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *