Ключови документи за усвояването на средства по Структурните фондове влизат в правителството

България не бива да повтаря грешките, които са допуснали 10-те страни, присъединили се към ЕС през 2004 г.

22.05.2007

Редът и условията, които ще регламентират безвъзмедната помощ от Структурните и Кохезионен фонд ще бъдат разгледани на утрешното заседание на Министерския съвет.

Очаква се да бъде разгледано и постановлението за създаването на звена за управление на проекти с програмен мениджър и допълнителното им възнаграждение, съобщиха на netinfo.bg от Българската стопанска камара.

Министърът на финансите Пламен Орешарски представи днес на конференция ключовите програми, които малкият и среден бизнес може да усвоява от европейските Структурни и Кохезионен фонд.

До края на юли окончателно трябва да бъде одобрена Националната стратегическа референтна рамка, а отделните оперативни програми – през есента (септември-октомври), съобщи министър Орешарски.

Според него има обща воля да се направи прагматичен анализ на грешките, които са допуснали 10-те страни, присъединили се към ЕС през 2004 г., така че страната ни да не повтори техните пропуски.

Министърът подчерта, че основният проблем, с който тези страни са се сблъскали, е била утежнената бюрократична процедура. „Ресурсите от ЕС са огромни на фона на нашата готовност и, в тази връзка, ще се постараем максимално да опростим механизмите за участие на бизнеса с проектни предложения, тъй като при прекалено завишени критерии има опасност да не постигнем добро ниво на усвояване“, разясни Орешарски.

Той обърна специално внимание върху факта, че проектите се изпълняват за не повече от две години, като за България е предвидено изключение този срок да бъде удължен до три години за проектите, започнати през периода 2007-2009 г.

Финансовият министър информира, че по време на първия преглед на изпълнение на оперативните програми (през 2009 г.) ще има възможност за преразглеждане на заложените в момента квоти по отделните приоритети.

На конференцията бяха представени и възможностите на оперативни програми „Конкурентоспособност“ и „Човешки ресурси“ – двете програми, по които бизнесът ще има възможност да участва като директен бенефициент.

Бяха посочени основните приоритети и мерки по двете оперативни програми, като акцент беше поставен върху търсенето на връзка между бизнес и наука, с цел технологично обновление на българската индустрия и повишаване на нейната конкурентоспособност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *