Кметовете губят 400 млн. лв., започват икономии

Малко повече пари за общини и болници предвижда актуализацията на бюджета, която ресорната комисия гласува на второ четене.
Парламентарната комисия по бюджет и финанси подкрепи на второ четене проекта, чието обсъждане продължи близо пет часа, съобщи БТА. Основната разлика между първо и второ четене е в намаляването на средствата за общините и за здравеопазването, обобщи пред журналисти заместник-министърът на финансите Владислав Горанов.

Депутатите от комисията подкрепиха текстове, според които предвиденото намаление на субсидиите за общините се актуализира в тяхна полза с 38.133 млн. лева. Така местните власти ще бъдат лишени от 100 млн. лева. Парите за малките общини ще бъдат орязани по-слабо – с 8% , при 12% съкращения за големите общини.
Според Горанов има резерв в общинските бюджети. Той се обоснова с факта, че през първите месеци на 2010 г. общините за разлика от други ведомства са имали възможност да правят определена политика по доходите и да увеличават заплати.

Има много сериозни рискове, заради намалението на средствата за общините, те да изгубят огромни средства от европейските фондове, тъй като не разполагат с ресурс за финансиране на проектите, коментира обаче Росица Янакиева, представител на НСОРБ и кмет на Перник. Според депутата от БСП Димчо Михалевски средствата от ЕС, които няма да бъдат усвоени поради невъзможност на кметовете да осигурят съфинансиране, възлизат на 1.3 млрд. лева.

В общините собствените приходи не вървят добре, за миналата година те са 264 млн. по-малко от 2008 г., а за тази година тенденцията се засилва и очакванията са за 300 милиона лева намаление. Като прибавим и съкращаването на държавните субсидии от 100 млн. лв. за общините, това означава изключително тежко финансово състояние, коментира Янакиева.

По думите й в община Перник администрацията вече ползва задължително по три дни неплатен отпуск месечно, за да се вмести в рамките на фонда за работна заплата и да не се налагат съкращения. Това са мерки, които всяка община ще предприеме, прогнозира кметицата.
Неотдавна кметът на Хасково Георги Иванов прибегна до въвеждането на четиридневна работнаседмица с цел икономии.

С 26 млн. повече ще са и средствата по бюджета на Министерството на здравеопазването, спрямо първоначалното предложените съкращения на разходи от 160 млн. лева.
Освен актуализацията на бюджета, депутатите разгледаха и проекта на закон за изменение и допълнение на Закона за акцизите и данъчните складове, който също подкрепиха на второ четене.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *