Кметът на Ню Йорк харчи рекордно за следващ мандат

Кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг е похарчил вече $85 млн. от собствения си джоб в предизборната си кампания. Към датата на изборите – 3 ноември разходите могат да надхвърлят $110 млн., писа в. „Таймс“. Досега Блумбърг на два пъти беше избиран за кмет на града.
През 2001 година той победи Марк Грийн и това му струва $74 млн., припомня изданието. На следващите избори през 2005 година Блумбърг похарчи $85 млн. Така досега политикът и медиен магнат отчитайки и текущата предизборна кампания е налял почти четвърт милиард долара, за да бъде кмет на най-големия американски град. А това бие всички рекорди в историята на САЩ. Разбира се става дума за политици, които финансират сами предизборните си кампании, уточнява вестникът.
При това според оценката на сп. „Форбс“, състоянието на Блумбърг е $18 млрд.
Ако се сравнят разходите на другия кандидат кмет – афроамериканеца Уилям Томсън, резултатът ще бъде впечатляващ. Конкурентът на Блумбърг досега е похарчил за избирането си едва $6,6 млн. или 13 пъти по-малко. Основно това са пари от доброволни пожертвования.
От своя страна почти сигурният нов кмет на града Блумбърг обяснява огромния размер на похарчените средства с факта, че Ню Йорк е голям град и е трудно и скъпо да се съобщи на всеки гражданин големият обем работа, която е свършена. „Опитвам се да стигна до всяка група жители на града“, е заявил пред изданието Блумбърг.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *