Кмет от ГЕРБ обвинен за 2 млн. лв. щети

Срещу кмета и партиен лидер на ГЕРБ в Ямбол Георги Славов е образувано производство в Окръжна прокуратура за превишаване на правата по обществена поръчка.
В прокурорското постановление е посочено, че кметът е имал за цел да набави облага за фирма „Диана Комерс 1″ЕООД – гр. Ямбол от малко над 2.090 млн. лева по обществената поръчка за изграждането но водопровод и канализация и за малко над 4.256 млн. лева при сключването на договор за проектирането им и строително-монтажните работи. Това съобщи прокурор Милен Божидаров, цитиран от Дарик радио.

Според прокуратурата са нарушени Закона за обществените поръчки, Закона за общинските бюджети, Закона за държавния бюджет за 2008 г. и Закона за устройство на територията и са настъпили значителни вредни последици от над 2 милиона лева за общинския бюджет като разлика между осчетоводените суми от община Ямбол като задължения към търговското дружество и действителната стойност на обекта определена по средни пазарни цени.
Деянието е квалифицирано като особено тежък случай, за което се предвижда наказание от 3 до 10 години затвор и лишаване от право да заема определена държавна или обществена длъжност.
Георги Славов даде пресконференция, на която заяви, че сам е поискал проверката, за да може максимално бързо да приключат всички инсинуации по въпроса. Очаквам делото да бъде насрочено и да мине максимално бързо, защото няма от какво да се притеснявам, каза кметът.
Според него раздухването на проблема с обществената поръчка е политическа атака, насочена срещу него като кмет и като партиен лидер на ГЕРБ.

Славов обаче уточни, че още не се е запознал с материалите по обвинението и затова няма да ги коментира. Той прредположи, че следващата стъпка ще е искане за временното му отстраняване от поста като кмет. Тези стъпки били предначертани от „една група гадатели“, но кои са те не конкретизира.
Междувременно Ямболска окръжна прокуратура наистина внесе искане за временното отстраняване от длъжност на Георги Славов. Пред „Фокус“ окръжният прокурор Георги Ханджиев уточни, че в началото на следващата седмица ще бъде насрочена дата за делото, на което да се реши ще бъде ли отстранен кметът.
„Това е процесуална мярка и се иска, за да не се пречи на разследването предвид отговорното длъжностно положение, което заема кметът на община Ямбол, тъй като предстоят разпити на длъжностни лица в общината“, поясни Ханджиев.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *