КНСБ: Близо 40% от хората ще усетят негативите от плоския данък

Близо 40 процента от работещите в България ще усетят негативните последици от въвеждането на плоския данък догодина, твърдят от КНСБ. Толкова хора у нас получават заплати между 200 и 400 лева.

Вицепрезидентът на КНСБ Пламен Димитров цитира данни на Националния осигурителен институт, според които 1,2 млн. души у нас са заетите в реалния сектор са с доходи под 450 лева месечно.

Според него в бюджета за данъчното и обществено осигуряване за 2008 година са заложени приходи в размер на 2,2 млрд. лв. Проектобюджетът предвижда в сравнение с тази година 100 процента увеличение на ръста на облагаемите доходи – от 11 милиарда лева за 2007 г. на 22 милиарда лева през 2008-ма. По думите на Димитров през следващата година няма да се достигне до „изсветляване на доходите”. Вицепрезидентът на синдиката се позова на изследване на Световната банка, според което една трета от хората в България получават доходи от „сивата икономика”.

Пламен Димитров посочи, че ако се запази съотношението на осигурителните вноски 65:35 (работодател-работник), нискодоходните групи ще губят от 3 до 5 лева по-малко след въвеждането на плоския данък.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *