КНСБ прогнозира 20% поскъпване на тока

От 1 април България ще либерализира цената на ел. енергията, което ще значи увеличение на цената на тока поне между 15% и 20%.Това прогнозира лидерът на КНСБ Пламен Димитров, който се срещна с опозицията от БСП и ДПС в парламента.

Според Димитров това увеличение няма да може да бъде понесено без бюджетна подкрепа, нито от домакинствата, нито от малките и големите предприятия. По думите му енергийният проблем както по отношение на производството на ток, финансиране на мините, и топлоцентралите, така и по отношение на увеличение на цената на тока върху икономиката, заетостта и доходите на населението липсват вбюджет 2016 г.

Шефът на КНСБ алармира, че това е огромен проблем и синдикатът настоява запоредица от мерки от всички партии в парламента.През последните няколко отчетни периода КЕВР намали цената на тока за общественото потребление, но я повиши за бизнеса.

Има редица социални предложения на КНСБ, които ще обсъдим и предложим на 2-ро четене в бюджета. Надявам се и другите групи да проявят здрав разум, защото България без човешки капитал няма как да се развива, а това е тежък проблем, заяви лидерът на левицата Михаил Миков след срещата.

Той обясни, че с КНСБ са обсъдили параметрите на бюджет 2016 г., включително и проблеми, свързани с актуализацията на бюджет 2015 г. Според него, за БСП заложената философия на бюджета не дава възможности за икономическо и социално развитие.
„Българските граждани тепърва все повече ще усещат от невидимите резултати от управлението на ГЕРБ и партньорите в управлението”, категоричен е Миков. По думите му българските гражданивсе повече ще осъзнават какво значи лява и дясна политикаи ще го усещат през този бюджет, който е апотеоз на десния подход, изчерпан в кризисната ситуация в цяла Европа.

От своя страна президентът на КНСБ Пламен Димитров коментира, че по време и на двете срещи (и с ДПС) синдикатът е изразил притеснението си за системните рискове в бюджета.
Очакваме реакция между 1-во и 2-ро четене – да се увеличат приходите, за сметка напо-висока събираемост и по-голям дефицит, каза Димитров. Той допълни, че един от проблемите, който КНСБ поставя, а именно увеличението на минималното обезщетение за безработица, получава широка подкрепа от управляващите и опозицията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *