Ковачки продаде „Брикел“ на фирма от Сейшелските острови

КЗК разрешава сделката, при която сейшелската фирма ще придобие 100% от „Брикел“, купувайки я от софийското дружество „Калиста 2004“ ООД. То придоби брикетната фабрика при приватизацията й през 2004 г. По закон разрешение за купуване на български фирми се иска от КЗК ако оборотът на фирмата надвишава 25 млн. лв. годишно, а в случая „Брикел“ има 148 млн. лв. оборот, личи от уведомлението.
От документа не става ясно кой стои зад сейшелската фирма, тъй като данните за това са заличени. Упоменат е само адресът. Не става ясно и каква е стойността на сделката. „Брикел“ в момента работи с минимална мощност. В началото на годината под натиска на синдикатите държавата разреши на Ковачки да поддържа инсталациите за производство на брикети единствено заради мотива, че по този начин се снабдява с топлоенергия близкият град Гълъбово. От началото на 2007 г. фабриката на брикети и ТЕЦ-ът към нея имаха право да работят само 20 хил. часа, без да са монтирали сероочистващи инсталации, като тези часове отдавна са изчерпани.
Сероочистващи инсталации така и не бяха монтирани, защото Ковачки не можа да намери средства за инвестиции. Твърде вероятно е сегашната сделка просто да цели отлагане на пълното затваряне с мотива, че е намерен инвеститор. В „Брикел“ работят към 2000 човека.
 

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *