Ковачки спечели битката за голфа в град Баня

Върховният административен съд отмени решението на пловдивския административен съд за разваляне на договора между община Карлово и частното дружество „Баня голф енд спа резорт“ на бизнесмена Христо Ковачки за изграждане на голф комплекс в царския град Баня.
Решението на ВАС е окончателно, предаде БЛИЦ. От «Баня голф енд спа резорт“ коментираха, че вече са внесли молба в кметството за влизане във владение. «Подновяваме разговорите с инвестиционните фондове, които имаха интерес да финансират проекта. Вероятно ще се направи нов проект и ще бъдат коригирани сроковете за изпълнението“, каза Десислава Филипова, представител на Ковачки.
През лятото на 2007 г. Общинският съвет в Карлово апортира в смесеното дружество почти цялата общинска собственост в Баня – спортния комплекс, хотела, спортния полуинтернат и стадиона, както и по-голямата част от общинските земи в съседното село Соколица. Христо Ковачки от своя страна обеща да направи голф игрища, спортни съоръжения и ваканционни имоти на обща стойност 60 млн. лева. Една трета от парите трябваше да осигури самият Ковачки, а останалите 40 милиона трябваше да се осигурят от инвестиционни фондове.
Тогава стана ясно, че инициативен комитет от публични личности ще проследяват какво ще се случи с инвестицията. В комитета влизаха Божидар Димитров – тогава директор на Националния исторически музей, а сега – министър без портфейл в правителството на Бойко Борисов, издателят Иван Гранитски, журналистът Николай Бареков, за когото след парламентарните избори на 5 юли 2009 г. усилено се твърдеше, че ще става говорител на кабинета Борисов, както и режисьорката Мая Вапцарова.
Христо Ковачки обаче така и не успя да влезе във владение и да стартира грандиозния си проект, защото забави внасяне на своя дял от капитала в размер на 14.8 млн.лв. в смесеното дружество. Паралелно с това започнаха и съдебни дела.
В началото на 2009 г. Административния съд в Пловдив отмени решението за апорта на общинските имоти, както и предхождащото го решение за преобразуването им от публична общинска собственост в частна общинска собственост. Пловдивските магистрати се произнесоха, че промяната на предназначението е направена без законово основание, тъй като не е отпаднала необходимостта от ползването на обектите за обществени цели.
Делото срещу решенията на Общинския съвет бе образувано по жалба на люксембургския фонд «Роуз вали инвестмънтс“, чиято алтернативна оферта за публично-частно партньорство с община Карлово не бе одобрена от ОБС-Карлово. «Роуз вали инвестмънтс“ е дъщерна компания на «Сигма кепитал“ и се управлява от Георги Велчев, брат на бившия финансов министър Милен Велчев.
В решението на ВАС се казва, че оспорващият – «Роуз вали инвестмънтс“ ООД, няма правен интерес да иска отмяна на административен акт, тъй като няма наличие на непосредствено негативно въздействие в правната сфера на лицето, до което се отнася. Освен това дружеството не е участник в административното производство, заявяват върховните магистрати.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *