„Когато един кораб попадне в буря, екипажът е мобилизиран“

Това каза председателят на Българската асоциация на производителите и износителите на облекло и текстил (БАПИОТ) Валерия Жекова, цитирана от „Фокус“.
„В условия на криза, когато един кораб попадне в буря, екипажът е мобилизиран и капитанът взема решения как да запази кораба цял. Това означава, че първо трябва да се освободи от излишните товари – в това число слагам и излишните разходи, които се правят, преглежда се пазарната стратегия на фирмата, изгражда се програма с оздравителни мерки”, обясни тя.
По-голяма част от фирмите работят по поръчка за чужди възложители. Като цяло се прави оптимизиране на разходите и освобождаването на неефективните в работата си служители. Това са две съвсем логични мерки и доста бързо трябва да се прилагат, за да не изпадат фирмите в състояние на трупане на загуби, което неизбежно ще доведе до фалити след време.
Няма да има намаление на заплатите – такива мерки не се прилагат. „Няма такава тенденция, защото никой няма желание да си загуби хората. Но искам да ви кажа като нещо положително, че най-после работник и работодател са повече партньори в работата, отколкото врагове. На тях им е ясно, че ако фирмата им потъне – те ще останат на улицата. На никой не му е безразлично, всеки трепери за работата си, особено ако има кредит”, каза тя.
„Не са малко фирмите, които имат кредити за оборотни средства, а други са взели инвестиционни кредити. Нормално е да се работи с привлечен капитал. Затова разчитаме изцяло на разбирането на банките, защото не само нашият сектор е в затруднено положение. Ние успяваме да се справяме – поне такова е моето впечатление – фирмите успяват да обслужат кредитите си. Главите на всички са над водата, а как постигат това – е индивидуално при всеки. Но положението е тежко, тъй като някои фирми плащат лихви, надвишаващи 10 % за кредити, сключени при 6-7 % лихва”, обясни още Валерия Жекова.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *