Когато хлябът недостига…

Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Плодородието е важно за правителството в Кайро

Щом става дума за насъщния, египтяните не разбират от шега. Повечето от 80-те милиона жители купуват евтиния държавен хляб. Цените обаче се вдигат и правителството в Кайро се опасява от бунтове сред най-бедните слоеве.

Всеки трети гражданин на Египет живее с до2 евро на ден. Тези хора се изхранват главно от евтиния държавен хляб, чието производство се субсидира, а на година се произвеждат по около 220 милиона бройки. С други думи, този хляб е жизнено необходим за населението. Ако цените се вдигнат, може да се отприщи инародният гняв и тъкмо от това се опасява египетското правителство. В международен план цените се покачват, дори се говори за евентуална криза поради недостиг на пшеница. „Ние сме заделили необходимото ни количество, така че да няма недостиг“,уверява египетският министър на търговията Рашид Мохамед Рашид.

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Протести на глада
Хлябът като стратегическа суровина
Демонстрацията на спокойствие от страна на министъра не е случайна: народът трябва да знае, че хляб ще има, защото нищо не го плаши толкова, колкото покачването на цените. През 2008 хлябът недостигаше и това създаде безредици и напрежение сред обществото, които заплашваха да излязат извън контрол. Имаше дълги опашки пред хлебарниците, улични боеве, ранени и загинали хора.С оглед на предстоящите парламентарни и президентски избори, правителството в Кайро иска на всяка цена да предотврати избухването на криза и всенародно недоволство. Но това струва пари.
Египет, койтов Античността е билосновен доставчик на зърноза Римската империя,днес е най-големият вносител на пшеница в света. Причината е продължилата с десетилетия лоша аграрна политика. Сега страната има нужда от 14 милиона тона зърно годишно, като повече от половината се внася. Русия отказа доставката на половин милион тон пшеница заради лошата реколта тази година. Сега египетското правителство трябва да се обърне към други пазари, което ще натовари държавната хазна с непредвидени разходив размер на700 милиона долара.
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Редица страни в света разчитат на внос отвън
Пшеница „под аренда“
„Гражданите няма да усетят покачването на цените на световните пазари“, успокоява министърът на търговията Рашид Мохамед Рашид.
Дори страната да подобри аграрната си политика и да започне да произвежда повече зърно, тя ще бъде принудена с години да внася най-малко по 6 милиона тона годишно. Причината е в растящото население на страната, което и сега възлиза на 80 милиона. За да реши проблемите си, правителството в Кайро ще вземе под аренда земя в Етиопия, която ще използва за добив на пшеница. Но това притеснява редица експерти, защото Етиопия и сега не успява да се изхрании е зависима от международна помощ.

Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *