Кога електрическите коли ще станат конкурентоспособни?

През последните години електрическите автомобили увеличат присъствието си на пазара. Към края на 2014 година в световен мащаб са продадени около 700 000 такива коли, докато година преди това броят им е бил едва 400 000. За настоящата година се очаква нов скок в продажбата на напълно електрически или хибридни автомобили, които се зареждат в електрическата мрежа, пише ThinkProgress.

Основната причина за увеличаващите се продажби на електрически автомобили е намаляващата цена на техния основен компонент – батериите. Необходимата за задвижването на машините електрическа енергия се съхранява в акумулатори, чийто капацитет се измерва във ватове. Колкото по-ефективна е една батерия, толкова по-голям пробег има автомобилът между зарежданията.

През 2007 година съхранението на всеки киловатчас (кВтч) е струвал около 1000 долара, докато през 2014 година сумата е спаднала до 410 долара. Запознати коментират пред изданието, че за да бъдат реален конкурент на бензиновите и дизелови автомобили електрическите машини трябва да използват батерии, при които съхранението на 1 кВтч енергия коства най-много 300 долара.

Според проучване на Björn Nykvist & Måns Nilsson, цитирано от ThinkProgress, в момента водещите компании в сектора – Nissan и Tesla, използват батерии, при които съхранението на 1 кВтч енергия вече е достигнало тези нива – около 310 долара. Казано иначе, пионерите в областта вече имат продукт, който е реален конкурент на автомобилите с конвенционален двигател.

Водещата инвестиционна банка UBS наскоро направи сравнителен анализ за разходите за използване на електрически и бензинов автомобил. Резултатите показаха, че за три годишен период собственикът на Audi A7 ще похарчи същата сума, която би изисквала и електрическата Tesla S. В калкулацията е включена цената на самия автомобил, както и таксите и всички други разходи.

Според UBS електрическите коли ще станат реален пазарен конкурент едва когато съхранението на 1 кВтч енергия струва не повече от 150 долара, тъй като се очаква цената на петрола да продължи да пада, което ще се отрази на търсенето на такива коли. Подобно нещо се очаква към 2020 година, като през 2017 – 2018 година цената за 1 кВтч ще бъде около 230 долара.

Предлагането е един от съществените фактори за намаляването на цената на батериите. Tesla Motors и Panasonic вече стартираха проект за огромен завод за батерии, в който ще инвестират близо 5 млрд. долара. Заводът, в който ще работят около 6500 души, ще произвежда над 500 000 батерии годишно.

„Съвсем възможно е още през 2020 година съхранението на 1 кВтч енергия да коства по-малко от 150 долара. Затова не е нужна нова революционна технология, а непрекъснато усъвършенстване в производството, по-голям капацитет и натрупване на ноу-хау в индустрията като цяло. Да, това е напълно реална прогноза, особено ако продажбите на електрически коли на пазара в Китай продължат да растат“, пише ThinkProgress.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *