Кога е най-добре да пием кафе

Почитателите на кафето знаят, че сутрин няма нищо по-ободряващо от него. Кофеинът е толкова ефективен в увеличаването на енергията и продуктивността, че до 2004 г. неговият прием беше забранен на спортистите от Международния олимпийски комитет. Но естественият стимулатор не осигурява само прилив на сили на спортистите, пише Блумбърг.

„По една или друга причина то е „наркотикът за работа“,казва Стивън Браун, автор на медицински статии и книга за мястото на алкохола и кофеина в съвремениня живот.“Когато кофеинът за първи път е бив въведен в Европа в края на XVII-и век, той е бил смятан от бизнесмените като чудотворно лекарство, което е превръщало сънливите работници във високопродуктивни машини.“

Но въпреки, че кофеинът е известен с възможностите да ни държи будни и бдителни, изследователите смятат, че той може да подобри представянето ни в ред други задачи. Но както с повечето неща, прекаляването с него води до отрицателни резултати.

Ето как и кога да пиете кафе така, че да постигнете най-добри резултати.

Кафето няма да ви помогне много, ако сте изморени

Може да звучи нелогично, но кофеинът действа най-добре когато сте отпочинали. Това е заради начина му на действие: кофеинът наподобява формата на естествения мозъчен химикал, наречен аденозин, който е нещо като вътрешна „спирачка“, позволяваща ни да се отпуснем и да заспим. Чрез потискане на аденозиновите рецептори кофеинът осигурява защита на стимулиращи мозъка химикали като допамина, позволявайки им да работят без потискащия ефект на аденозина. Но той няма да свърши работа, ако сте твърде изморени, защото химикалите, за които „разчиства място“, вече са изчерпани.

„Кофеинът действа най-добре, когато имате високи нива на тези „ускорители“, като например след спане или кратка дрямка, казва Браун. Ако сте недоспали, няма да получите пълния ефект от него“, казва Браун.

Пийте го преди да натоварите мозъка си с факти

Според проведено през 2014 г. изследване, публикувано в сп.Nature Neuroscience, консумацията на кофеин може значително да подобри дългосрочната памет, като позволява на хората да запомнят по-добре и за по-дълго време информация. При изследването учените от университета „Джонс Хопкинс“ са дали на някои от участниците хапче с 200 мг кофеин – колкото се съдържа в две чашки кафе, а на други – същото хапче плацебо, и са им показали поредица от изображения, които трябвало да запомнят.

„Открихме, че 200 мг кофеин значително подобряват паметта за период от 24 часа“,казва Майкъл Яса, един от учените, участвали в изследването.

Той смята, че за да се получи най-добре ефектът, трябва да се приемат умерени дози кофеин.

Но хората възприемат кофеина по различен начин и не може да се каже коя е подходящата доза за всеки човек. Както при всеки друг фармакологичен агент, кофеинът има U-образна крива на ефективност, като по-високите дози дават негативен ефект върху представянето. Освен това има и потенциал за повишен толеранс, а прекаляването с него води до нервност и нарушения в съня.

Пийте чаша преди „оперативка“ или тест

Може ли кофеинът да накара хората да бъдат по-склонни към сътрудничество с колегите си? Вероятно, поне според изследване от 2009 г., публикувано в Nutritional Neuroscience. В него изследователи от Хонконг са накарали участниците да се включат в игра, в която от тяхното желание за съдействие пряко се облагодетелства някой друг. Субектите, които са консумирали 150 мг кофеин с чаша кафе, показвали значително повече желание за сътрудничество, отколкото тези, които са пили същата чаша, но безкофеинова напитка.

Колкото повече се задълбочават изследванията върху кофеина, толкова повече благоприятни ефекти се откриват. И учените едва наскоро започват да разбират широкия му обхват на действие и възможните употреби.

„То е широкоспектърен наркотик“,казва Браун.“Другите стимуланти са много по-насочени в ефекта от действията им. Но кофеинът работи с аденозиновата система, която е разпръсната в целия мозък, така че не е изненадващо, че можете да видите ефекти от него като креативност, увеличаване на скоростта на набор на текст и обработване на данни, както и възможността за пресмятане.“

Според Яса изследванията предполагат, че кофеинът може да бъде свързан с увеличена продължителност на живота, а дори и с лечение на Алцхаймер, за което се правят опити с мишки.

Затова няма да се учудим, ако един ден личният лекар вместо поредното хапче на рецептата ни напише: Rр./ Две чаши кафе на ден.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *