Кога китайският юан ще стане резервна валута?

Китайският юан набира популярност като световна валута, която все по-често се използва във финансовите транзакции, успоредно с разширяването на ролята на Китай като икономическа и търговска сила.

За да се превърне в резервна валута обаче, страната ще трябва да отвори капиталовата си сметка, да позволи един по-гъвкав валутен курс и да осигури ликвиден капиталов пазар. Това коментира Есуар Прасад, професор по икономика за Bloomberg, цитиран от bgonair.bg.

„А за да говорим за юана като валута-убежище, подобно на щатския долар, ще му трябва елементът на доверието от страна на чуждестранните инвеститори. За което ще са необходими както политически, така и правни реформи, не само икономически и финансови.

Според мен Китай все още не е готов за тях“

Кога може да се случи това?

„Ако става въпрос за развитието на финансовите пазари и отварянето на капиталовата сметка, с което да се премине към пълна конвертируемост на юана, Китай се движи по свой собствен път с много плавни темпове.

Но настоящото ръководство в Пекин даде ясно да се разбере, че няма намерение да провежда дълбоки политически или законови реформи.

И аз също не смятам, че това ще се случи в обозримо бъдеще.

Китай ще остане много добро място за постигане на доходност и всички биха искали да са приятели в Китай, затова капиталовите потоци ще продължат да се насочват натам.

Но има определена граница, защото докато не се промени политическата система и не се осигури адекватна правна рамка, парите няма да отиват в Китай заради сигурността“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *