Кога се стига до ликвидация на фирма?

Не знам как се случи, но така се получи. Динамично променящите се икономически условия  и рисковете, които постоянно дебнат в търговския оборот доведоха до преустановяване дейността на търговското дружество, в което съм съдружник. За да изчезне то “от лицето на света” законово се започна ликвидация. Какво представлява ликвидацията и кога се стига до нея?

Какво е това ликвидация?

Ликвидацията е уредена в закона като “последен етап от съществуването” на едно търговско дружество (ТД). До нея се стига тогава, когато то е преустановило търговската си дейност – спряло производството, не приема нови поръчки, не участва активно на пазара. В процеса наликвидация трябва да се извършат поредица от действия, вменени на “главното действащо лице” – ликвидатора. Целта е да се:

  • довършат текущите сделки – изпълнение на поети задачи/задължения и събиране на дължими вземания;
  • съберат вземания с извъндоговорен произход като невнесени вноски от съдружниците/акционерите например;
  • изплатят изискуеми частноправни и публичноправни задължения към кредитори като неизплатени данъци и такси към държавата и общините напр.;
  • осребри имуществото на ТД – тоест разпродаването на всичко, което дружеството притежава, напр. имоти, МПС-та, готова продукция и превръщането му в пари;
  • разпредели това, което е останало след издължаването на кредиторите, между съдружниците;
  • заличи дружеството от Търговския регистър (ТР), с което производството се прекратява и ТД престава да съществува.

Важно! Ликвидацията като “край” на ТД трябва да различавам отнесъстоятелността – един друг възможен завършек. Тя е принудително прекратяване на ТД, когато то е неплатежоспособно/свръхзадлъжняло. Тук, при ликвидацията е обратното, тъй като се предполага, че парички има. Ако се установи, че няма, ликвидаторът е длъжен да подаде молба за откриване на производство по несъстоятелност. Това може да направи и всеки кредитор по всяко време. С влизане в сила на решението за откриване производство по несъстоятелност, производството по ликвидация се прекратява.

Доброволна и принудителна ликвидация или как и кога се стига до нея?

Именно защото пари се предполага, че има,  към ликвидация се преминава доброволно, а в изрично предвидени от закона случаи – принудително.  

  1. Доброволна ликвидация има, когато прекратяването на ТД е резултат от нашата воля (на съдружниците/акционерите). Както в нашия случай – с останалите взехме решение да преустановим дейността си. В учредителния акт може да е записано, че ТД ще се прекрати след изтичане на определен срок, сбъдване на някакво условие, изпълнение на някаква цел и при настъпването им не се вземем решение за продължаването му. Доброволна е ликвидацията и при преобразуване чрез отделяне и разделяне.

Важно! Мнозинството при вземане на решение зависи от формата на ТД. (При персоналните – събирателно и командитно ТД е необходимо единодушие, при ООД – ¾ от капитала, а при АД – ⅔ от представения на събранието капитал.)

  1. Принудително по административен път се прекратява ТД, когато му се отнеме лиценза за извършване на съответна търговска дейност, която е негов основен предмет. Принудителна е и ликвидацията въз основа на съдебно решение:
  • когато учредяването на дружество е обявено за недействително;
  • при персоналните ТД (събирателно и командитно) – по искане на кредитор на съдружник, който не е могъл да се удовлетвори принудително от движимото му имущество и е наложил запор върху дружествения му дял;
  • при ООД – по искане на ⅕ от съдружниците, когато важни причини налагат това, напр. когато дяловете на съдружниците са 50% на 50% и не могат да постигнат съгласие при гласуване на решения; по искане на прокурора, когато ООД преследва забранени от закона цели  или когато три месеца няма вписан в ТР управител;
  • при АД – по искане на прокурора, когато АД преследва забранени от закона цели, броя на членовете на някой от управителните му органи е под законовия минимум в продължение на 6 месеца или размерът на капиталът му е спаднал под размера на записания в устава и в срок от 1 г. не е взето решение за намаляване на капитала, прекратяване или преобразуване на дружеството.

Срокът за извършване на ликвидацията се определя от назначаващия ликвидатор и при необходимост може да се удължи.

Правни последици от обявяване на ТД в ликвидация?

Промяна на фирмата

Тъй като както нашите клиенти – потребителите, така и другите участници на пазара трябва да знаят, че сме преустановили дейността си и в момента само довършваме на висящите ни задачи, законът изисква промяна внашата фирма (наименованието, с което се обозначаваме). Към нея трябва да впишем в ТР добавката “в ликвидация”. 

Промяна на функциите на дружествените органи

Независимо от вида на ТД при ликвидация настъпват няколко основнипромени във функциите на органите му.

  • Управителните органи престават да действат, тъй като управлението и представителството на ТД се осъществява от ликвидатора/ите.
  • Ръководният орган (общност на съдружниците/ общо събрание) продължава да функционира, но някои от правомощията му са ограничени с оглед положението на дружество. Той не може да промяна предмета на дейност или фирмата на ТД, изменя капитала, открива нови клонове и др. Наред с това придобива нови правомощия, свързани с ликвидацията, например определяне възнаграждението на ликвидатора, промяна срока на извършване на ликвидацията и др.
  • Контролните органи (надзорен съвет при АД, контрольор/и при ООД) следят дейността на ликвидатора и имат право на достъп до книгите на дружеството с оглед проверката на извършваните по ликвидацията действия. При персоналните ТД всеки съдружник може да упражнява контрол и да изисква информация.

Промяна в правата и задълженията на съдружниците/акционерите

През времето на ликвидация ТД продължава да съществува, аз съм си съдружник и продължавам да имам права и задължения, но те се променят, като:

  • губя правото си на част от печалбата (право на дивидент), тъй като ТД не извършва дейност, съответно няма от какво да печели;
  • правото ми на ликвидационен дял преминава в активно състояние – т.е. ще имам парично вземане за част от стойността на дружественото имущество, ако след  удовлетворяване на кредиторите е останало такова; неговия размер се определя от размера на участието ми в капитала на ТД;
  • върху мен продължава да тежи задължението ми за неизплатени вноски;
  • аз и други съдружници/акционери, които имаме 1/20 част от капитала можем да искаме смяна на ликвидатора от съда (при ООД – съдружниците, които имат 1/10 от капитала могат да искат смяна на ликвидатора).

Важно! Прекратяването на дейността на ТД и назначаването на ликвидатор подлежи на вписване от него в ТР.

 

Автор: Пенка Попова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *