Код 6 изигра лоша шега на зърнопроизводители

Десетки обаждания постъпват всеки ден в Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) от зърнопроизводители, попаднали в т. нар. Код 6 (категорията „Друга земеделска площ“), които не са получили евросубсидиите си за стопанската 2007-2008 г., съобщи за агенция Фокус председателят наасоциацията Радослав Христов.
Положението на зърнопроизводителите става непоносимо поради факта, че Министерството на земеделието и храните все още няма ясно становище по Код 6 и продължава да се подиграва със стопаните, смята Христов.
НАЗ е дала своето официално становище как да се постъпи с тези земеделски производители. Предложението е съобразено с препоръките на одитната комисия на Европейския съюз, така чефермерите да не търпят санкции за бъдещи периоди. Въпросът е дали министърът Валери Цветанов ще се съобрази със становището на НАЗ или ще вземе отново неадекватно решение, което ще доведе до проблеми, а за някои земеделски производители и до фалити вблизко бъдеще, коментира Христов.
Агонията на земеделските производители може да приключи само за една седмица, стига да се вземе политическо решение по случая, а именно, да се създаде експертна комисия, която задължително да включва евроексперти и същите да направят кръстосани проверки на база данните в системата ИСАК за стопанската 2006-2007 и стопанската 2007-2008 г., смята председателят на НАЗ.
От организациятасмятат, чее необходимода се направят и кръстосани проверки на теренните проверки за кампания 2006-2007 и за кампания 2007-2008 г., като, успоредно с това, се направят изчисления от Разплащателна агенция каква сума трябва да получат фермерите в Код 6 като се извади санкцията им, след което да бъде извършено плащането на остатъка.
Тези, които съгласно санкцията не трябва да получат субсидии за 2007-2008 г., трябва да изчакат решението на експертната комисия, която ще прецени дали санкцията да е правомерна или не. Ако тя е неправомерна, земеделският производител, съгласно европейските регламенти, има право да получи субсидията си до три години. Ако комисията утвърди санкцията, то той е вече санкциониран.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *