Кои акции печелят от спадащите цени на петрола

На фона на спада на цените на суровините и упоритата дефлация инвеститорите търсят акции, които могат да се възползват от тази тенденция. „Настроението сред потребителите е добро, вероятно е цената на петрола да продължи да спада, а доларът да остане силен. И има някои акции, които ще се възползват от това развитие”, казва Крис Уайт, пазарен стратег в Premier Asset Management, цитиран от Ройтерс.

Според експерти във фокуса са авиокомпании като Lufthansa и Air France-KLM. Цената на книжата на германската авиокомпания се повиши от началото на месеца до днес с около 12%, докато водещият германски индекс DAX падна с почти 1%. Производители на автомобили като BMW и Daimler и британският автобусен оператор National Express вероятно също са сред тези, които ще се възползват от тренда.

Спадът на цената на петрола може да се равнява за повечето държави и фирми на понижение на данъчна ставка, казва стратегът от JPMorgan Cazenove Еманюел Кау. От пика си през юни досега цената на петрола от сорт Брент от Северно море се сви с около 30 на сто до 79 долара за барел.

В същото време опасната дефлация, тоест спиралата от спад на цените и намаляващи инвестиции, според редица експерти е по-скоро проблем за централните банки и държавите с високи дългове. „За потребителите това не е задължително нещо лошо”, казва Андрю Пари от Hermes Global Investors.

Тъй като спестовните сметки и други сигурни вложения едва носят възвръщаемост, анализаторите са на мнение, че инвеститорите трябва да се фокусират върху акции с висока дивидентна доходност. Tим Грегъри от Psigma Investment Management препоръчва акции на компании от телеком сектора и фармацевтичната промишленост, като Deutsche Telekom, Vodafone или AstraZeneca, Roche и Novartis.

На пазарите на суровини инвеститорите трябва да следят не само цената на петрола. Пшеницата, например, е поевтиняла с около 8% от началото на годината. Според експерти това може да помогне на компании от хранителния сектор като Nestle и Danone да намалят производствените си разходи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *