Кои бяха 10-те най-успешни акции на Wall Street за 2013 година?

2013 година скоро ще бъде история. Вижте какво се случи през последните 12 месеца в специалната селекция на Investor.bg Бизнесът 2013. Предлагаме Ви поглед върху най-значимите събития и тенденции от политическия и икономически живот на България и света.

Дори и за непредубедените пазарни наблюдатели на фондовите борси в САЩ е видима една няколкогодишна тенденция, която бе затвърдена и през 2013 г. – възходът на технологичните и финансовите акции. Гаранция за това са резултатите на индексите iShares Technology ETF и iShares Financials ETF, които отчетоха ръстове от съответно 26,13% и 33,61%.

Финансовите акции и институциите, които стоят зад тях, обикновено не предизвикват много вълнение в дребните и средни инвеститори. Представянето на сектора през предходната година обаче бе всичко друго, но не скучно.

Най-същественият двигател на ръста на пазарната капитализация на сектора бе глобалното икономическо възстановяване, в частност това в САЩ. Банковият сектор отчете по-високи приходи, което провокира спад на лихвите за физическите и юридическите лица. С оглед на ускоряването на икономиката компаниите се нуждаеха от повече капитал, за да инвестират в нови машини и да наемат повече служители. По същия начин, възстановяването на цените на жилищата стимулира повече хора да купуват имоти, което намери отражение в повишаването на броя на ипотеките.

Друга причина за силното представяне на финансовия сектор бе постепенното замиране на негативите от катастрофата през 2008 г. Много компании за финансови услуги бяха обременени със значителен контрол от регулаторните органи по повод агресивните практики на кредитиране по време на жилищния балон и изопачаването на риска от търговията с ценни книжа. Голяма част от делата вече са в историята, което елиминира много от несигурността за инвеститорите и премахна една от основните пречки пред доброто представяне на сектора.

Технологичните акции също се радват на добра серия през 2013 г. Подобно на финансовите компании, тези от hi-tech браншa се възползваха умело от подобряването на икономическите перспективи. Дружествата бяха все по-склонни да инвестират в обновяване на инфраструктурата си и да стимулират разработването на нови технологични изненади за потребителите, което запази покачването на приходната им част стабилно.

В допълнение, потребителските разходи като цяло продължиха да се покачват, което подпомогна търсенето на електроника и други високотехнологични компоненти.

Технологичният сектор затвърди и тенденцията да гравитира около една шепа пазарни лидери, като Facebook и Google. Когато тези компании се справят добре, каквато бе ситуацията през тази година, те са склонни да покачват производителността на целия сектор.

Гаранция за доброто представяне на hi-tech секторa е присъствието на шест компонента на технологично ориентирания NASDAQ Composite в топ 10 на акциите в САЩ. Инвеститорите, които запазиха доверие в тези дружества въпреки тежките времена в последните пет години, несъмнено могат да се похвалят с една безкрайно успешна 2013 г.

Кои бяха 10-те най-успешни акции на Wall Street през 2013 г.

1. Zhone Technologies Inc (NASDAQ: ZHNE) – ръст от 1100,00% до 5,28 долара. В началото на годината производителят на мрежово оборудване се търгуваше при равнище от 0,42 долара. Приходите на компанията нараснаха със 77% до 6,2 млн. долара за първите девет месеца на годината.

2. Canadian Solar Inc (NASDAQ: CSIQ) – ръст от 792,66% до 29,19 долара за акция. Приходите на базираната в канадския град Онтарио компания се покачиха с 41 на сто през третото тримесечие в сравнение с ръста от 22% година по-рано. Това доведе до нетна печалба от 27,7 млн. щатски долара за първите девет месеца на 2013 г. По-голяма част от дейността на производителя на соларни панели е изнесена в Китай.

3. China Information Technology Inc (NASDAQ: CNIT) – ръст от 679,12% до 7,09 долара за акция. Приходите на дружеството за първото полугодие се увеличиха с 26,1% до 37,3 млн. долара. Година по-рано компанията отчете загуба от 50,5 млн. долара. CIT произвежда информационни технологии и дисплей за мобилни устройства.

4. SuperCom Ltd (NASDAQ: SPCB) – ръст от 639,50% до 4,40 долара за акция. Доставчикът на електронни данни, мониторинг и решения за сигурността за последно обяви, че приходите за второто му фискално тримесечие са се увеличили със 7% до 1,87 млн. долара в сравнение с 1,75 млн. долара за същия период на 2012 г.

5. Corporate Resource Services Inc (NASDAQ: CRRS) – ръст от 553,33% до 2,94 долара за акция. Обявените от компанията за подбор на персонал финансови резултати за третото тримесечие показаха покачване на приходите от до 209 млн. долара, или 16% над постигнатото година по-рано.

6. Lannett Со Inc (NYSE: LCI) – ръст от 569,67% до 32,68 долара за акция. Компанията стана част от Dow Jones на 13 декември. Lannett е известна с производството и разпространението на генерични фармацевтични продукти.

7. Gray Television Inc (NYSE: GTN) – ръст от 554,30% до 14,46 долара за акция. Според информация на Associated Press в предстоящите месеци Gray и Excalibur Broadcasting LLC ще осъществят поредица от сделки, чрез които ще придобият общо 15 телевизионни станции от Hoak Media LLC и Parker Broadcasting Inc за сумата 335 млн. долара.

8. Puma Biotechnology Inc (NASDAQ: PBYI) – ръст от 452,63% до 103,84 долара за акция. Биофармацевтичната компания постигна впечатляващия си резултат въпреки отчитането на нетна загуба от 14,3 млн. долара за първите девет месеца на годината.

9. Vipshop Holdings Ltd (NYSE:VIPS) – ръст от 397,93% до 84,15 долара за акция. Книжата на дружеството се търгуваха в диапазона 15,65-91,20 долара за брой през последните 12 месеца. Поскъпването дойде с оглед на добрите резултати на онлайн търговеца на дребно и разширяването му в посока азиатските пазари, и по-специално Китай, чрез няколко дъщерни дружества.

10. Prana Biotechnology Ltd (NYSE:PRAN) – ръст от 232,06% до 6,94 долара за акция. Фармацевтичната компания проведе множество успешни изследвания през годината, в това число и в разработването на лек срещу Алцхаймера. Други положителни лабораторни резултати бяха постигнати в производството на медикаменти за повишаване на мозъчната активност. Добрите новини повишиха приходите на дружеството с 29% за деветмесечието.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *