Кои пет страни понесоха най-добре кризата

Във време на висока безработица и несигурност в САЩ, огромен държавен дефицит в някои части на Европа, както и забавяне на растежа в Китай има ли страни по света, които всъщност се справят добре? Списание “Форчън” подрежда 5-те държави, които въпреки кризата се развиват. Изданието отчита, че благодарение на мерките, предприети от всички правителства по света, рецесията, започнала през 2008 г., бе овладяна.

Икономистите прогнозират, че Азия ще бъде първата, която ще се върне към нивата на растеж отпреди кризата, следвана от Латинска Америка, докато основните развити страни ще изостанат. Класацията, изготвена от “Форчън”, обръща внимание на няколко страни, които са останали силни, докато другите са били слаби.

На първо място е Австралия, чието население е 22,3 млн. души, устояла на икономическата криза по-добре от развитите страни. Експертите отчитат, че Австралия показва признаци на силен отскок, и прогнозират, че растежът на вътрешната продукция ще бъде в рамките на около 3% през тази година. Още нещо. Безработицата в Австралия непрекъснато намалява през последните години до около 5,2% спрямо 5,7% през юни 2009 г. Държавният департамент на САЩ прогнозира, че броят на хората без работа ще спадне допълнително до 4,75% до 2012 г. Изданието посочва, че въпреки че Китай води в световното икономическо възстановяване, Австралия се е възползвала от апетита на другите страни към нейните природни богатства. Австралия е най-големият износител в света на желязна руда, въглища и вълна и цените на тези стоки се очаква да се покачат драстично през следващата фискална година.

В Топ 5 на второ място попада Колумбия, която въпреки понижилия се растеж на БВП до 0,1% през 2009 г. спрямо 2,4% ръст през предходната година и 7,5% ръст през 2007 г., показва твърди признаци на възстановяване още от октомври миналата година. През първите три месеца на 2010 г. страната отчитат ръст на икономиката от 4,4% спрямо 2009 г., водена от развитието на строителството. Причина за този растеж е успешната правителствена политика за инвестиране в пътища, сгради и други инфраструктурни проекти, които създават работни места, уточняват от “Форчън”. Експертите очакват през 2010 г. страната с 44,9 млн. население да отчете ръст на БВП от 2,3 на сто.

Според Маурицио Карденас, директор на Brookings Institution за Латинска Америка, възстановяването в Колумбия отразява положителния напредък в реформите в съдебната система и другите държавни институции. Това прави страната по- привлекателна за чуждестранните инвеститори.

Колумбия в момента е петият по големина износител на въглища, което представлява около 1,1% от годишното производство в света. Каракас е голям производител на злато, сребро и платина, а цените на тези продукти се покачват.

На трето място списанието подрежда Перу, която въпреки световната криза е една от малкото държави, които поддържаха положително темпо през 2009 г. и отчете растеж на икономиката от 1%. Третата по големина страна в Южна Америка дължи растежа си на усилията на правителството за реформиране на икономиката през 1990 г. и на мерките, предприети през 2001 г., за насърчаване на търговията и привличане на инвестиции. За последните седем години Перу отчита среден годишен ръст на БВП от 6,8%, а очакванията са през тази година да отчете растеж на икономиката от около 6%. Както в Колумбия, така и в Перу финансовите системи не са много развити и това им помага да се предпазят от най-лошото.

Относно природните богатства Перу насърчава растежа си с привличане на частни инвестиции в минното дело. Тя е най-големият световен производител на сребро, на второ място по цинк, на трето по производство на мед и калай, на четвърта позиция за олово и шеста за злато. САЩ, Китай, Швейцария, Канада, Япония и Европейският съюз са основни търговски партньори, като износът на Перу достига 31,2 млрд. долара през 2008 г., като повече от половината (или 63%) се приписват на високите цени на рудата.

На четвърто място “Форчън” поставя търговско ориентираната икономика Сингапур, която през 2008 и 2009 г. бе силно засегната от световната криза. Изданието посочва, че въпреки трудностите това е една от най-бързоразвиващите се икономики в Югоизточна Азия и има потенциал за бързо възстановяване. Стратегическото местоположение на острова заради основните морски пътища и трудолюбивото население са помогнали на икономиката да процъфтява години наред и да поддържа средно 7,8% реален растеж в периода 1965-2009 г. Въпреки че страната преживя най-лошите си две тримесечия в края на 2008 и началото на 2009 г., тя се възстанови бързо и прогнозите са да отчете ръст на БВП от 5,7% през тази година. Експертите отчитат, че растежът е заради възстановяването на икономиките в региона, както и заради пакета от държавни стимули на стойност 20,5 млрд. долара, одобрен през изминалата година.

На пето, но не на последно място по важност “Форчън” поставя източноафриканската страна Уганда, която през последните години се радва на стабилен ръст на БВП. Страната успя да се съхрани по време на глобалната рецесия в сравнение с много други държави, като в много отношения източниците на нейната гъвкавост са съвкупност от умишлени и случайни действия и мерки. Подобно на повечето африкански страни, банките в Уганда са много по-консервативни в сравнение с тези в развитите икономики. Въпреки строгите регулативни правила секторът на финансовите услуги в последните години се е разширил, като търговските банки са се увеличили, в страната са навлезли финансови институции за микрокредитиране, а това подпомага развитието на икономиката.

Икономиката на Уганда отчиташе 8,4% ръст през 2007 г., 8,7% през 2008 г. и 7% през 2009 г., като успехите на страната може да се припишат на инфлацията, коментира Ърнест Aруетей, директор Brookings Institution за Африка.

Според него телекомуникационният сектор в страната отчита солиден растеж, особено що се отнася до продажбата на мобилни телефони. Само преди пет години 2 милиона от населението на Уганда, което е около 31 милиона, са имали мобилни телефони, а днес този брой е 10 милиона. Експертът уточнява, че износът на кафе (Уганда е вторият водещ производител на Африка) и чай също са помогнали на страната да издържи на световната криза по-добре.

klassa.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *