Кои са двадесетте най-богати града в САЩ

Сан Хосе, Сан Франциско, Сиатъл – това са градовете с най-високата концентрация на офиси на технологични гиганти в света. Това са и най-продуктивните градове в САЩ. Според данните за 100-те най-големи метропола на Бюрото за икономически анализ на САЩ Сан Хосе е най-производителният град през 2014 г. Брутният продукт на метропола (БПМ) на глава от населението в Силиконовата долина е 105 482 долара – два пъти по-висока от средното за страната. На второ място е Бриджпорт, Кънектикът, с БПМ на глава от населението на стойност 94 349 долара, следван от Сан Франциско, Сиатъл и Бостън.

Данните за 2014 г. показват ръст на технологичните центрове след рецесията и не е учудващо, че именно в тези центрове се наблюдава най-голямата концентрация на образовани служители. Съществува „продължава тенденция заплащането в градовете с висока концетранция на образованите служители да расте спрямо населените места, в които висококвалифицираните работници са по-малко“, коментира просорът от Харвард Едуард Глийсър, цитиран от Bloomberg.

Технологичните градове извън Санфранциския залив също са облагодетелствани от индустриалния бум. Покачването на благосъстоянието там се подобрява не само от гиганти като Amazon, но и от новите интернет компании като Zulily. Така БПМ на Сиатъл нарасна със 7,9% от 2009 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *