Кои са десетте най-големи компании на Българска фондова борса

Само преди година петте най-големи публични компании у нас бяха БТК, Петрол, Булгартабак Холдинг, Корпоративна търговска банка и Софарма. Пазарната им капитализация бе 3.2 млрд. лв., или повече от десетте най-големи дружества на борсата ни към момента.

Какво се случи на Българска фондова борса за последните 12 месеца?

Причините за това са няколко – БТК вече не е публично дружество, Петрол и тютюневият холдинг понижиха пазарните си оценки с по над 360 млн. лв. Друга от най-големите компании – Каолин, също вече не е сред публичните.

Към вчерашна дата номер 1 у нас е Софарма, която е и единственото дружество с оценка за над 500 млн. лв. (521 млн. лв.).

Ако изключим спряната от търговия КТБ, оценена на 511 млн. лв., следващите в подреждането са именно споменатите по-горе Петрол и Булгартабак холдинг с капитализация от 356 и 331 млн. лв.

Над 300 млн. лв. оценка получават от инвеститорите още Първа инвестиционна банка и Монбат, докато Химимпорт е с капитализация от 299.45 млн. лв.

ЧЕЗ Разпределение България, Албена, Адванс Терафонд АДСИЦ и М+С Хидравлик допълват топ 10, като всички те са оценени от пазара на повече от 200 млн. лв.

Съвкупно, десетте най-големи компании на борсата (без КТБ) днес имат капитализация от 3.09 млрд. лв.

За последната година Софарма и Химимпорт повишиха оценката си с по 89 млн. лв., ПИБ – с 81 млн. лв., а М+С Хидравлик и Трейс Груп Холд съответно с 78.9 и 68.9 млн. лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *