Кои са най- големите публични компании в САЩ

Все повече технологични компании заемат челните места

По какво си приличат най-високо оценяваните от инвеститорите компании в САЩ? Всички са технологични гиганти, пише Fortune. След като миналата седмица петролният мастодонт Exxon Mobil отчете слаби резултати за второто тримесечие на 2016 г., акциите му загубиха 7% от стойността си. Това се оказа достатъчно за гиганта в онлайн търговията на дребно Amazon и за социалната мрежа Facebook да изпреварят Exxon по пазарна капитализация в подреждането на най-ценните компании в Щатите. И така челната петица се оказа окупирана от представители на технологичния сектор. На върха на класирането, далеч пред останалите, са Apple и компанията майка на Google – Alphabet, а лидерската тройка допълва софтуерният гигант Microsoft (виж графиката).

Само седмица по-рано Amazon и Facebook изпревариха в класацията и инвестиционната компания на милиардера Уорън Бъфет Berkshire Hathaway, което е показателно за високите очаквания на инвеститорите за растеж на двете дружества, както и за общия възход на технологичния сектор, припомня Fortune. Макар и в сравнение с миналата година акциите и на Exxon Mobil, и на Berkshire Hathaway да са повишили стойността си, двата корпоративни гиганта не съумяват да поддържат бързите темпове на растеж на книжата на Amazon и на Facebook. В рамките на последните 12 месеца пазарната капитализация на Amazon се е повишила със 113 млрд. долара до 363.9 млрд. долара, а тази на Facebook нараства с 91.9 млрд. долара до 356.9 млрд. долара, което е съвсем малко над оценката на Exxon от 356 млрд. долара пише capital.bg.

Високите очаквания на инвеститорите към двете компании, и особено към Amazon, се подклаждат и от силните им P/E (price-to-earnings) коефициенти, или съотношението между борсовата цена и годишната печалба на акция. При гиганта в онлайн търговията стойността на показателя е впечатляващите 189.1, а при Facebook – 59.5, докато Apple за сравнение има P/E коефициент от 12.3, отбелязва Fortune.

 

Орлин  Делев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *