Кои са най-големите финтех компаниите за 2019 година

Определяна като нова индустрия, зародила се в първото десетилетие на новия век, финансовите технологии съчетават финансовите услуги с високите технологии, които вече се превръщат в мощен двигател на икономиката. Затова и много правителства се стремят да развиват този сектор. Първото нашествие на новата индустрия бе насочено към банките, повечето от които в началото реагираха негативно, но нещата бързо се промениха.

Резултат с изображение за финтех компании

В неотдавнашно проучване на списанието Business Insider отреди на Великобритания ролята на лидер, тъй като в Лондон започна трансформацията на банковия сектор, благодарение на доверието на повечето банки в новите финтех компании, която беше определена като знак за промените, които настъпват или ще настъпят и на други пазари.

Това, което някога е било разрушителна сила във финансовия свят, се превърна в стандартна практика за много лидери в индустрията. Финансирането на Финтех индустрията достигна нови върхове в световен мащаб през 2018 г., до 32.6 милиарда долара, по данни на Business Insider.

На сцената се появяват някои нови региони, включително Южна Америка и Африка, където се установяват някои компании, за да избегнат засилената конкуренция.

Финтех компаниите се различават в услугите, които предлагат. Едни предлагат предплатена карта (която изисква по-малък потребителски ангажимент), други имат пълноценен банков лиценз, трети пробиват с платформи на пазара на криптовалути. Дали и доколко са успешни, зависи от доверието на потребителите към тях и готови ли са клиентите им да депозират средствата си в подобни онлайн структури.

„Финтех е не само двигател, но и задвижващ механизъм“, казва Пиер Граменя, министърът на финансите на Люксембург. Той смята, че е въпрос на време консервативният финансов свят да се промени и „всичко около нас, което е свързано с парите, да има нов фокус, благодарения на финтех компаниите“.

Кои са най-бързо развиващите се финтех компании в света за 2019 година (без конкретен ред)

Ant Financial, Китай. Появилата през 2014 година компания като подразделение на Alibaba (BABA) за разплащане се оценява в момента на 75 млрд. долра и обслужва 700 милиона души в Китай. Всъщност нейните основатели са работили за Alipay, водещата в света платформа за плащане на трети страни, основана през 2004 г. Днес Ant Financial управлява Alipay, Ant Fortune, Ant Financial Cloud и други компании за финансови услуги. Ant Financial оглавява списъка с най-очакваните IPO, но все още няма информация дали и кога това ще се случи.

Adyen, Холандия. Основаната през 2006 г. компания предоставя на търговски предприятия единна платформа за приемане на плащания през всеки канал за продажби навсякъде по света. Базираната в Холандия Адиен обслужва повече от 4500 предприятия за обработка на плащания чрез мобилен, онлайн режим или на ПОС терминал в магазин. Публичната компания, чиито акции се търгуват на борсата Euronext в Амстерадм продължава да расте с бързи темпове и има впечатляващ списък от клиенти, включително Facebook, Uber, Netflix, Spotify, L’Oréal, Burberry, Symantec и Microsoft. Приходите й за 2016 г. надхвърлиха 700 милиона долара спрямо 365 милиона долара през 2015 г. През 2016 г. транзакции за 90 милиарда долара бяха обработени от Adyen, което е увеличение с 80% спрямо предходната година.

Qudian, Китай. Основаната през 2014 г. компания принадлежаща към групата на финтех, които предлагат кредитиране. Стартирала като студентски сайт за микрокредитиране, разсрочено плащане и платформа за управление на инвестиции, днес компанията е създала партньорства с няколко платформи за електронна търговия, за дигитални услуги и финансови услуги в опит да привлече повече потребители. Докато в Западна Европа и САЩ много покупки се извършват чрез кредитни карти, които позволяват изплащане на вноски, потребителите на китайските пазари не използват много от този механизъм, а това създаде възможност за бързото развитие на платформи като Qudian. Компанията стана публична през 2017 година като излезе на борсата в Ню Йорк и събра 900 милиона от IPO-то. В момента оборотът й е около 33 милиарда юана в кедити, като се очаква да нараснат двойно до 80 милиарда юана през 2018 г. Qudian е специализирана в предоставянето на бързи заеми онлайн за малки суми до 8 месеца, а нейните традиционни клиенти са хора, които не биха могли да вземат заем в традиционните финансово-кредитни организации.

Xero, Нова Зеландия. В момента е една от най-бързо развиващите се финтех компании, основана е през 2006 година като доставчик на „софтуерни услуги“. Разработва лесен за използване софтуер за онлайн счетоводство за малки фирми и има повече от 1 милион абонати. Продуктовата гама включва пълна система за счетоводно обслужване, автоматизирани ежедневни емисии на банки, фактуриране, длъжници, кредитори, данък върху продажбите и отчитане. Xero отчете над 1.4 трилиона долара транзакции миналата година и беше признат за най-иновативната компания по растеж в света през 2014 и 2015 г. от списание Forbes. Xero се развива активно и има офиси в Австралия, Великобритания и дори в САЩ, където успешно продават своите продукти. Заслужава да се отбележи, че Xero беше една от първите, разработили облачен софтуер.

SoFi, САЩ. Основателите на компанията я определят като „нов вид финансова компания“, която предприема нетрадиционен подход към кредитирането и управлението на богатството. Базилана е в Сан Франциско и е създадена през 2011 г. от четирима студенти, които се срещат в Университета за бизнес в Станфорд. Сега компанията предлага рефинансиране на студентски заеми, ипотечни кредити, лични заеми, управление на богатството и животозастраховане. За осем години SoFi се превърна в многомилиардна компания с предоставени над 19 милиарда долара кредити в края на 2018 година и повече от 300 000 потребители.

Lufax, Китай. Основаната през 2011 г. със седалище в Шанхай, компанията до голяма степен е партньорска кредитна компания и финансираща компания, собственост на застрахователната Ping An Group със силно присъствие в Китай. В годишния финансов доклад на Ping An Group за 2016 г. се споменава, че „стратегическото внедряване на интернет бизнеса непрекъснато се подобрява и стойността му постепенно става все по-очевидна. Lufax Holding завърши B-Round финансирането си в размер на 1200 милиона долара, което доведе до пазарна оценка на Lufax за близо 18.5 милиарда долара. “ Идеята на Lufax беше проведе IPO на борсата в Хонконг през първата половина на 2018 година. По-късно, обаче, компанията отложи плановете си във връзка с новите изисквания на китайските власти към сектора на потребителското кредитиране.

Avant, САЩ. Основаната през 2012 г. компания е онлайн базирана платформа за кредитиран, която привлича клиентите си като предлага по-ниски разходи за обслужване на кредитите и на практика вдига бариерите за вземане на заеми, с което се различава съществено от класическите кредитори. Avant е технологична компания, която разработва иновативни и практични финансови продукти за всички потребители, привлякла е над 500 000 клиенти и има кредитен портфейл на стойност 3.5 милиарда долара. Компанията използва технологии за изкуствен интелект и данните на клиентите, за да определи оптимални лихвени проценти за потребителите. През юни 2016 г. Avant извърши преструктуриране, освободи част от служителите си и намали наполовина месечния размер на отпуснатите кредити.

ZhongAn Online P&C Insurance Co., Ltd., Китай. Компанията със седалище в Шанхай предлага електронна търговия, мобилно разплащане и гаранции за финансиране за интернет бизнеса и потребителите. Основана е като застрахователна компания през 2013 г. от основателя и президент на Alibaba Джак Ма, президента на Tencent Пони Ma (Хуатенг) и президента на застрахователната група Ping An Insurance (Group) Company of China, Ltd. Ма Мингдзе. През 2015 г. нетната печалба възлиза на 168 милиона юана (24.5 милиона долара), а активите нарастват с повече от 500% до около 1.2 млрд. долара. В плановете на компанията са да излезе на борсата в Хонконг и да привлече най-малко 1 милиард долара от IPO-то.

Klarna, Швеция. На пазара се появява през 2005 г., като се фокусира върху онлайн пазаруването лесно и безпроблемно и по този начин да улеснява както самата покупка, така и продажбата. Предлага и разсрочено плащане – продавачът получава сумата незабавно, а купувачът може да разсрочи плащането си от две седмици до месец. За да се закупи предлагана от Klarna стока, трябва само да въведете своя имейл адрес, адрес за доставка и телефонен номер. Въз основа на данните, които въвеждате, системата незабавно съставя вашия онлайн портрет и определя дали сте надежден потребител за разсрочено плащане, използвайки своите вътрешни процедури за оценка на надеждността. Компанията действа като посредник в плащанията, по модела на PayPal, приема и запазва данни за вашата банкова карта, така че да не се налага да ги въвеждате всеки път.Klarna работи с търговска база от над 65 000 клиенти, като най-известните сред тях са Spotify, Disney, Samsung, Wish и ASOS. Обслужва над 45 милиона крайни потребители със своите 1500 служители на 18 пазари. Прогнозната пазарна стойност е 42.25 милиарда долара и по данни за 2018 година обработва до 10% от онлайн търговията в Северна Европа (30% в Швеция).

Oscar, САЩ. Фирмата е основана през 2013 година, продава индивидуални застраховки и стана много популярна на фона на здравната реформа на президента Барак Обама, известна като Obamacare. Това компанията прави, осигурявайки прозрачен и бърз процеса на иска от здравното заведение, и всичко това с минимални разходи. Oscar прави здравната система проста, ефикасна и рентабилна за клиентите, изтъкнати нейни инвеститори са Fidelity, Google Capital и Khosla Ventures, която я определи като „нов вид здравноосигурителна компания, която използва технологията, за да направи застраховката проста, интуитивна и човешка“. Oscar получи пазарна оценка в размер на 2.7 милиарда долара, след като събра 400 милиона долара от IPO-то през февруари 2016 г.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *