Кои са най-големите частни болници

Забелязали сте ги. Те вече са над 100. Инвеститори в новите болници са основно лекари. А извън здравната тема и тук също става дума за пари – вложенията са за десетки милиони, приходите също, а печалбите не липсват.

Най-голямата и засега единствена директна чуждестранна инвестиция в частна болница – „Токуда“ също е на лекар, но японски. Но гигантите все още са държавни. През миналата година в топ 10 по приходи сред болниците в България има само една частна клиника сред девет държавни. Расте и регулираният пазар – миналата година здравната каса е платила за лечение в болница 1.9 млрд. лв. Под 10% от тях са се влели в десетте най-големи частни заведения. Почти няма клиника, която да има по-малки приходи от тези в предишната година, освен ако не напуснат ключови лекари. За разлика от държавните болници, които по правило работят на загуба, повечето частни клиники са на печалба с изключение на тези, които са инвестирали в разширяването си и покупка на скъпа апаратура.

Нито една от най-големите частни болници не е изникнала за няколко месеца на зелено, създаването им е много бавен процес от поне няколко години, финансиран трудно и скъпо. С инвеститор, зависим от държавата като регулатор, но и като конкурент, защото тя e най-големият собственик на болници и в същото време пише правилата за работа на болницата и за плащане от здравната каса, лицензира и контролира всяка клиника в България.

„Вчера излязоха от здравната каса, днес на проверка са пожарната“, разказва собственик на частна клиника. На здравните заведения не им е спестено нищо нито от непрекъснатите проверки на всевъзможни институции, нито от конкуренцията с държавните болници, чиито основни оръжия продължават да са твърденията, че частните клиники печелят само защото приемат по-леки случаи. Но това съвсем не винаги е така – например най-голямото реанимационно отделение в Пловдив е в частна болница. През новоизградени клиники минават и изключително тежки пациенти, а самият брой на потърсилите помощ в тях е показателен. В момента от общо 316 болници в България, 103 са частни.

Рецептата: лекар плюс заем

Инвестициите за създаването и развитието само на най-големите 10 клиники са грубо около 700 млн. лева, като основна част от тях са направени през последните пет години.

Частните болници в най-общия случай са финансирани с ипотечни кредити срещу имуществото на основателите им, пълния размер на спестяванията им и дългосрочен лизинг за апаратурата. С изключение на най-голямата инвестиция в сектора – „Токуда“ (220 млн. евро от отварянето й през 2006 г. досега), всички останали болници са собственост на български инвеститори, предимно лекари.

Втората и третата по приходи клиники в страната, които са част и от най-голямата верига болнични заведения – в София, Пловдив, Пазарджик, Велинград, Пещера и скоро и в Бургас, също са собственост на компании на лекар – д-р Михаил Тиков.

Първата частна верига болници започва работа през 2007 г. и е собственост на фирма, свързана със здравния сектор. Това е дистрибуторът на лекарства „Търговска лига“, която създава пет специализирани кардиологични клиники в градове, в които не е имало възможност за спасение при инфаркт. Това са Велико Търново, Ямбол, Шумен, Плевен, а впоследствие и Варна.

Лекари са собственици на университетската болница „Каспела“ в Пловдив, а сдружения на медицински специалисти са инвеститорите в „Централ онко охспитал“, „Сердика“, „Св. Иван Рилски“ – Пловдив, МБАЛ „Надежда“. Многопрофилната болница „Дева Мария“ – първата частна многопрофилна клиника в Бургас, е собственост на лекарско семейство.

„Болницата е създадена с теглене на ипотечни кредити от всички нас. Често се шегуваме, че сме платили, за да работим до края на живота си“, обобщава д-р Методи Янков, управител на МБАЛ „Сердика“, и допълва, че за разлика от държавните и общинските болници, които през миналата година са получили около 260 млн. лв. държавна субсидия за ремонти, капиталови разходи и за апаратура, частните болници не са получили нито един лев от данъкоплатците, нито един лев европейски пари и въпреки това са успели да извършат многомилионни инвестиции и да предложат високо качество.

Само две от най-големите частни клиники в топ 10 не са собственост на лекари или пък имат разнородни акционери. Извън тях има и особени случаи, резултат от разочарованието на хора извън сектора от липсата на качествена медицинска помощ в града. „Кардиоцентър Понтика“ в Бургас се ражда, след като съпругата на собственика получава инфаркт и в града няма клиника, която да й помогне. Един от бившите приватизационни фондове, сега холдинг – „Доверие“, инвестира в частна болница на края на града, защото в софийския квартал „Овча купел“ по това време няма никакво здравно заведение. Минната компания „Асарел Медет“ сега влага 52 млн. лв. в строеж на болница и онкоцентър с 268 легла в Панагюрище, а общината апортира земя и инвестира 3 млн. лв. в проекта, защото в града няма такива клиники.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *