Кои са най-скъпите компании в света за 2015 г.

Кои са най-скъпите компании в света по пазарна капитализация? Отговор на този въпрос дава немският икономически вестник Wirtschaftswoche. Немското издание уточнява че 11 от 15-те най-скъпи компании в света са от САЩ. Следва и класацията.

На 10-та позиция е американската банка Wells Fargo. Пазарната й капитализация в края на 2015 година възлиза на 255 милиарда евро. Wells Fargo се въвлече в скандал, защото през последните няколко дни излязоха заглавия в медиите, че банката ще бъде съдена от Commerzbank заради загубите й в размер на 100 милиона долара.

9-то място заема Johnson & Johnson. Пазарната капитализация на компанията е в размер на 262 млрд. евро. Производителят на фармацефтични и потребителски стоки си сътрудничи с Google. Дъщерната компания на Johnson & Johnson – Ethicon си партнира с дъщерното дружество на Google – Verily в създаването на медицински роботи.

8-мо място в класацията за най-скъпоструващите компании в света заема General Electric. Компанията има пазарна капитализация от 265 милиарда долара и е „гигантска“ за фондовия пазар още от началото на хилядолетието.

7-мото място е за Facebook. Пазарната капитализация на компаният възлиза на 271 милиарда евро. Facebook е сред технологичните компании които успяха да натрупат значителни печалби през 2015 година.

6-то място е заема Amazon. Пазарната капитализация на компанията е 283 милиарда евро. Можем да твърдим, че Amazon е един от „победителите“ през 2015 година, тъй като компанията е удвоила пазарната си стойност в сравнение с предходната година.

5-то, 4-то и 3-то място заемат сътоветно Exxon Mobil с пазарна капитализация от 301 млрд. евро, Berkshire Hathaway и Microsoft 405 млрд. долара пазарна капитализация.

2-ро място заема Alphabet (Google). Компанията има пазарна капитализация от 474 милиарда евро, като постоянно се движи все по-нагоре в класацията за най-скъпите компании в света. През 2015 година стойността й се е увеличила с 60%.

1-вото място в класацията е за Apple. Със своята пазарна капитализация от 549 милиарда евро от 2011 година досега нито една компания на фондовия пазар не може да задмине технологичния гигант Apple.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *