Кои са най-стресиращите професии в света

Американският портал за работа CareerCast.com представя своя класация на 10-те най-стресови професии в света, цитирана от сайта на немския вестник Handelsblatt. Според публикацията, CareerCast.com оценява стресиращите професии по специални критерии, като например: пътуванията, които осъществява персонала, степента на публичен надзор, контактите с обществеността, физическите изисквания, степента на риска за живота и здравето на работещия, както и риск служителят да умре при упражняване на професията си. Степента на стрес се оценява по точкова система, като минималният стрес в при 0 точки, а максималният стрес се оценява със 100 точки.

Ето и класацията:

10-то място заемат таксиметровите шофьори. Техните стрес точки са 46,33 от възможни 100. Въпреки стреса, който имат упражнявайки професията си, средната годишна работна заплата на таксиметровите шофьори е едва 23210 щатски долара (възнаграждението е за САЩ).

9-тото място е за журналистите работещи за вестник. Журналистите работещи за вестник упражняват професията си в Един бранш който по прогнози ще отбележи спад в САЩ с цели 9%, въпреки това професията им носи значително напрежение. Факторът стрес при тях се оценява на 46,76 точки от възможни 100. Средната годишна работна заплата за тази професия е около 37200 щатски долара.

8-ма позиция заемат репортерите. По данни на CareerCast.com „видът“ на репортерите е на изчезване, тъй като растежът при тази професионална група бележи отрицателен спад с цели 11%. Средното годишно заплащане за професията е спорно, но варира около 29010 щатски долара. Нивото на стрес при репортерите се оценява на 47,30 точки.

7-мо място заемат мениджърите и членовете на управителните съвети. Стресът при тях се оценява на 47,46 точки. Средното възнаграждение което печелят американските корпоративни ръководители е около 102750 щатски долара.

6-та позиция заемат говорителите на компании. Стресът, който изпитват говорителите докато представят решенията, които една компания иска да представи пред обществеността се оценяват с 48,46 точки.

5-тото място е за мениджърите за събития. Мениджърите за събития носят големи отговорности и всяка една малка грешка, която допуснат може да коства огромна сума пари. Те печелят годишно възнаграждение средно по $46490. Нивото на стрес при тях се оценява на 49,93 точки от възможни 100 точки.

4-то място заемат полицаите. Въпреки че полицаите в САЩ печелят малко по-добре отколкото останалите си колеги в света (по около $58630 годишно) тяхната работа е значително по-опасна и изисква от тях много добра физическа подготовка. Нивото на стрес при тях се оценява на 53,82 точки.

3-тото място в класацията е за пилотите. Професията на професионален пилот изисква не само постоянна концентрация, но и отговорност за живота на стотици хора. Това води до ниво на стрес от 60,46 точки за пилотите. Средната годишна заплата при тях е в размер на $103390.

2-ро място заслужено е пожарникарите. Хората казват, че който влиза в горяща къща е или луд или работи за пожарната. Рискът за собственото си здраве, отговорността за живота на застрашените хора, както и високите изисквания за физическата подготовка водят до ниво на стрес, което се оценява с 60,59 токи. Средната годишна заплата на пожарникарите е $45970.

1-во място за най стресиращата професия в света заемат войниците. Професията на американския войник е най-стресираща и най-опасна според класацията на портал за работа CareerCast.com. Нивото на стрес се дължи на постоянната опасност, на която са изложени през цялото време докато упражняват професията си и се оценява на цели 84,78 точки от възможни 100. Американските войници печелят годишно средно по около $27936, което не е много повече отколкото е възнаграждението на един таксиметров шофьор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *