Кои са новите най-богати германци?

Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Колко богати са богатите?

В Германия живеят над 100 милиардери. Общото им богатство възлиза на 287 милиарда евро. Най-богати са все още притежателите на веригата супермаркети Алди. А най-новите богаташи идват от Хамбург.

Притежателите на веригитесупермаркети Алди и Лидъл са всеоще най-богатите германци. Семействата на първите разполагат с общо 33 милиарда евро, докато собственикът на Лидъл може да се похвали с малко над 10 милиарда.

Броят на милиардерите леко е нараснал
На четвърта позиция пъкзастава друга известна германска фамилия – Ото,издаваща най-известния каталог за пазаруване от дома. Най-богатата жена в страната пък е Сузане Клатен, чието богатство възлиза на 7,7 милиарда и се нарежда на 6 позиция в таблицата. Тя е сред големите акционери на дружеството БМВ.
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Собствениците на веригите Алди и Лидъл – първенци
Като цяло в сравнение с 2009 година, през 2010 милиардерите в страната са се увеличили от 99 на 103. Според едно изчисление богатството на 100-те най-заможни хора в Германия възлиза на 287 милиарда евро, което би било достатъчно, за да се покрие 90% от федералния бюджет, който възлиза на 320 милиарда евро годишно.
Най-големите губещи за настоящата година, които същевременно са и най-богатите,са синовете на починалия през месец юли съосновател на веригата Алди Тео Албрехт. Неговите наследници са обеднели със 750 милиона. Веднага след тях се нарежда династията Порше – с 500 милиона по-малко и фамилията Шлекер, притежател на едноименната верига дрогерии.
Най-проспериращиятбогаташ е…
Вторият по големина германски град Хамбург пък излъчи най-проспериращия милиардер на страната, това е бизнесменът Михаел Кюне, който заработи 900 милиона евро, с което богатството му вече възлиза на 4 милиарда.
И през настоящата година супер-богатите германци имаха сериозни проблеми с последствията от световната финансова криза. Особени трудности срещнаха машиностроителите и производителите на автомобили. Германската икономика обаче е в подем и нищо чудно догодина статистиката да отчете ощеняколко новимилиардери.

Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *