Кои са основните проблеми пред биткойна?

Традициите показват, че всяка нова пробивна технология винаги има своя справедлив дял от противници, които правят всичко възможно да ограничат потенциала ѝ.

Идеята, че хората ще се нуждаят от собствени персонални компютри за работа вероятно е изглеждала прекалено нелепо преди 50 години. Защо някой би се нуждал от устройство за осъществяване на автоматизирани изчисления? Ето ни обаче днес, когато е почти невъзможно да си част от обществото, без да използваш компютър.

При появата си банкоматът също се смяташе за ненужен апарат от мнозина. Кой би се нуждал от достъп до пари, когато банките не работят? Сега хората, използващи банкомати, са повече от тези, редящи се на опашки в клоновете.

Биткойнът е нова концепция, която си проправя път в общия поток от високотехнологични идеи, пише CoinDesk. Дигиталната валута, както и посочените по-горе идеи, не е имунизирана срещу негативността и неблагоприятното обществено възприятие. Безспорно е, че паричното средство има своите врагове, които държат да представят публично всички негативи, които стоят зад него.

В този ред на мисли, кои са най-големите проблеми, пред които е изправен биткойнът в момента?

Централизация на миньорството

Идеята за т. нар. миньорство (произвеждането на паричните знаци), намерила приложение за първи път в концепцията на биткойна, изглежда странна. Поглеждайки обаче към целия механизъм на алтернативното парично средство, можем да намерим ясния смисъл.

Въпреки че биткойнът е изграден с изцяло добри намерения, алтруистичните системи често бива експлоатирани неправомерно. Налице е проблемът, че миньорството се осъществява само посредством специална техника. Очакванията, че процесът няма да остава в ръцете на само тези, които могат да си позволят хиляди долара за ASIC хардуер, за момента остават без покритие.

Скрити помисли

Биткойнът до голяма степен решава проблема с двойните разходи. Въпреки това забележителното техническо постижение не е застраховано чак толкова добре от грешки, кражби и измами.

Поради своя анонимен характер цифровата валута понякога привлича неподходящи хора – такива, които искат да задигнат средства от други. Освен че разваля публичния имидж на валутата, това влияе пряко и върху цената на актива.

Независимо дали става дума за незаконни онлайн пазари, схеми за източване или сенчести криптоборси, всичко това докарва черни облаци над индустрията. И всеки път, когато се чуе за кражба или грабеж на биткойни, новината привлича веднага вниманието.

Проблемът със скритите помисли създава бариера пред защитата на биткойн потребителите. В резултат на това някои страни просто решават да подходят рационално и държат криптовалутата далеч от своите банкови системи.

Регулации

Според данни на CoinDesk към първото тримесечие на 2014 г. 12% от 73-те страни, които са предприели някакви регулаторни действия спрямо биткойна, го считат за враждебен или спорен.

Редица страни заемат позиция срещу цифровата валута, без обаче това да е особено оправдано. Един пример за това е Индия, където обмяната на биткойни бе забранена по-рано тази година, което накара някои местни борси да преустановят работа.

В Русия пък, на фона на слуховете за забрана на виртуалните валути, организаторите на биткойн конфереции решиха да отменят събитие, което бе планирано да се проведе в Москва.

В действителност регулаторните политики не помагат на никой. Това е така, тъй като международните граници просто не могат да ограничават криптовалутите, чиито характер е базиран на децентрализацията.

По-добрият подход би могъл да бъде изчакването на обществената реакция към тази нова технология, тъй като нейните предимства могат да се окажат полезни за всички. Страните, които понастоящем водят подобна политика, са Канада и Израел.

Проблемите с мобилните приложения

От миналата година Apple зае активна позиция по отношение на гарантирането, че потребителите няма да могат да плащат с биткойни в App Store. Освен това и Google не позволява осъществяването на трансакции посредством дигиталната валута.

Биткойнът е отличен метод за дистанционно плащане. Той може да бъде конкурентна алтернатива на банковите карти, особено що се касае до сделки, осъществявани чрез мобилни устройства. Това е и един много по-добър начин да получавате и изпращате пари в сравнение с нашумелите напоследък QR кодове.

Несъмнено концепцията за дигиталните валути е нова и не особено добре приета сред широките маси. Биткойнът обаче вече постигна успех, поставяйки под сериозно изпитание традиционните форми на разплащане. Само времето ще покаже дали и правителствата ще осъзнаят, че регулациите им едва ли ще постигнат желания положителен резултат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *